fbpx
Uutiset

Torin alta etsitään peruskalliota

Ensi viikolla Hämeenlinnan torilla möyrii pienen peräkärryn kokoinen robotti, joka porailee reikiä maahan.

Maapohjatutkimusrobotin koereikien toivotaan paljastavan torin alla piilevän maaperän laatua alueelle kaavaillun pysäköintilaitoksen suunnittelun tueksi.

Laitteella porataan kymmenkunta koereikää peruskallioon asti. Samalla tutkitaan myös pohjaveden tasoa alueella.

Poraamisessa syntyneet kuopat peitetään ja torin kivipinta korjataan entiselleen töiden päätyttyä.

Ensimmäinen tutkimus

Hämeenlinnan pysäköinti Oy:n toimitusjohtajan Jarmo Kulmalan mukaan Hämeenlinnan ydinkeskustasta ei ole aiemmin tehty perusteellista maaperätutkimusta.

– Oletuksena on, että kalliota kyllä löytyy, mutta aika syvällä se taitaa olla.

– Jos pitäisi veikata, niin torin alalaidassa kallio on noin kymmenen metrin syvyydessä ja lähemmäs kirkkoa tultaessa kallio nousee ehkä noin seitsemään metriin, Kulmala arvioi.

Kulmalan mukaan oletuksena on, että torin ylälaidassa keskustan korkeimmalla paikalla oleva Hämeenlinnan kirkko on aikanaan rakennettu kallion päälle.

Kallio on syvällä

Suomessa maanalaiset pysäköintilaitokset on perinteisesti louhittu tunneleiden kautta umpikallioon. Näin on tehty esimerkiksi Tampereella, jossa Hämeenkadun alle louhittu Hämpin parkki ei ole juurikaan häirinnyt maanpäällistä toimintaa.

Jarmo Kulmalan mukaan Hämeenlinnan keskustassa kallio saattaa kuitenkin olla liian syvällä tunnelivaihtoehdolle. Jos torin alle päädytään rakentamaan, niin koko tori saatetaan joutua kaivamaan ylös.

Toriparkin suunnittelualuetta on Kulmalan mukaan rajattu niin, että Kirkkopuistoon ei missään mallissa olisi tarpeellista koskea.

Maanalaisen pysäköintilaitoksen kanssa tasa-arvoisena vaihtoehtona selvitetään edelleen myös mahdollisuutta rakentaa pysäköintilaitos nykyisen linja-autoaseman tontille korttelin päähän torista. (HäSa)

Menot