Uutiset

Torin maaperä sopii parkkihallille

Hämeenlinnan torin alle suunnitellun pysäköintihallin rakentaminen ei tyssää ainakaan maaperän laatuun.

Torilla on viimeiset kaksi viikkoa tehty koekairauksia, joilla on selvitetty mahdollisuuksia maanalaiseen rakentamiseen.

Peruskalliota porat eivät tavoittaneet, mutta 13-17 metrin syvyydelle asti tehtyjen kairausten perusteella torin alla oleva maaperä vaikuttaa hyvin kantavalta ja rakentamiskelpoiselta.

Toriparkkia suunnittelevan Hämeenlinnan pysäköinti Oy:n toimitusjohtajan Jarmo Kulmalan mukaan maaperä on alustavan arvion perusteella niin hyvälaatuista, että parkkihalli ei todennäköisesti tarvitsisi edes paalutusta allensa.

Näytteenotot torilla jatkuvat edelleen, mutta muun torielämän ehdoilla. Torilla parhaillaan olevaa ranskalaista ruokatoria ei porauksilla aiota häiritä. Myös pohjaveden korkeusmäärityksiä jatketaan vielä tällä viikolla.

Missä ovat vanhat tutkimukset?

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten mielipidepalstalla (HKU 26.5.) kysyttiin torilla 1980-luvulla tehtyjen maaperätutkimusten perään. Kirjoittajan mukaan myös läheiset taloyhtiöt osallistuivat tuolloin kustannuksiin.

Jarmo Kulmala kertoo kuulleensa vanhoista tutkimuksista ja yrittäneensä saada niitä haltuunsa ennen uuden tutkimuksen tilaamista, mutta…

– Niitä ei löydy mistään! papereita ei ollut kaupungin kunnallisteknisessä suunnittelutoimistossa, eikä niistä ole edes kirjattu mitään merkintöjä mihinkään. Jos aiempi tutkimus on olemassa, niin se on täydellisen hukassa.

Kulmalan mukaan on mahdollista, että aiemmat tutkimukset liittyvät 80-luvulla suunniteltuun ja tehtyyn Raatihuoneen täysremonttiin. (HäSa)