Uutiset

Torinalusparkki nousee vaaliteemaksi

Ajatus Hämeenlinnan kauppatorin alle rakennettavasta pysäköintihallista on kaivettu koipussista. Tällä kertaa selvitystyön sysäsi liikkeelle viime syksynä kahden kaupunginvaltuutetun allekirjoittama valtuustoaloite. Kokoomuksen Jutta Äijälä ja keskustan Pekka Pohjalainen esittivät tuolloin kattavan pysäköintistrategian laatimista.

Toriparkki ei ole ideana uusi. Aiemmin sitä selviteltiin jo 1980-luvulla, jolloin asialla olivat muun muassa elinkeinoelämän ja yrittäjien yhteisöjä. Kun kustannuslaskelmat valmistuivat ja yhden parkkiruudun hinnaksi tuli noin 30 000 silloista markkaa, hankkeen puuhamiehet kaikkosivat yllättävän nopeasti. Maksajaksi olisi jäänyt yksin Hämeenlinnan kaupunki ja niin torinalusparkki unohdettiin.

Näin siitä huolimatta, että vielä tuolloin torin välittömässä läheisyydessä oli lukuisia pankkeja ja vakuutusyhtiöitä, ja niissä riitti päivittäin runsaasti asiakkaita. Vaikka ydinkeskustan pysäköintipaikoista oli tuolloinkin pulaa, torinalusparkki ei saanut ilmaa siipiensä alle. Parissa-kolmessakymmenessä vuodessa erityisesti pankkien määrä on supistunut ja asiointi siirtynyt tietoverkkoihin.

2010-luvulla keskikaupungin yritysympäristö on kokonaan toinen kuin edellisillä vuosikymmenillä. Päivittäistavarakauppa on keskittynyt Tiiriöön ja parin vuoden kuluttua valmistuva moottoritien kate liiketiloineen laajentaa kaupallista ydinkeskustaa nykyisestään.

Nytkään kaupunki ei aio yksin tai yhtiöidensä kautta rahoittaa pysäköintihallia. Muutama keskikaupungilla sijaitseva kiinteistöyhtiö esitti halukkuutensa osallistua hankkeeseen. Rahallista sitoutumista ne eivät toistaiseksi ole antaneet, mutta jo halu selvitystyöhön voidaan tulkita lupaukseksi myös taloudellisesta panostuksesta.

Kaupunginhallitus asetti tavoitteeksi, että syksyllä tiedetään, mitä hallin rakentaminen ja ylläpito maksavat. Siihen mennessä pitäisi myös valmistua keskustan liikenne- ja pysäköintisuunnitelmat. Kaupunki on myös varannut rahaa toriparkin suunnitteluun eli kaikesta päättäen nyt on lähdetty liikkeelle vakavammalla mielellä kuin edellisellä kerralla.

Toriparkkia on syytä tarkastella myös osana Hämeenlinnan Etelärantaa, jonne suunnitellaan parhaillaan tasokasta kaupunkiasumista.

Ensi syksyn kuntavaalien teemat on nyt kirjoitettu. Valtakunnallisesi kiivaillaan kuntauudistuksesta ja Hämeenlinnassa taitetaan peistä torinalusparkista. On selvää, etteivät läheskään kaikki kaupunkilaiset saati valtuustossa edustettuina olevat poliittiset puolueet marssi samaan tahtiin tässäkään kehittämishankkeessa. Toriparkista puhutaan suurin kirjaimin, puolesta ja vastaan.

Keskikaupungin pysäköintiongelmat vaativat kuitenkin ratkaisuja, entinen meno, ajoittainen kaaos eivät voi jatkua. Riittävät pysäköintitilat edistävät menestyvän liiketoiminnan lisäksi myös asumismukavuutta ja yleistä viihtyisyyttä.