fbpx
Uutiset

Torino ei säästynyt dopingskandaalilta

Torinon olympialaisten ilmapiiri sähköistyi sunnuntaina, kun tieto Italian poliisin lauantai-illan dopingratsiasta levisi kulovalkean tavoin maailmalle. Poliisi etsi Itävallan hiihtäjien majapaikasta kiellettyjä aineita luotettavaksi arvioitujen vihjeen siivittämänä.

Mitä itävaltalaisten tiloissa Torinossa tarkasti ottaen tapahtui ja miksi? Italian poliisin tiedotuslinjaa ei voi kehua avoimeksi. Kun viranomaiset vaikenevat, huhujen ja tarkistamattomien tietojen painoarvo tunnetusti kasvaa. Italialaisen urheilulehden mukaan joku urheilija olisi heittänyt ratsiassa ikkunasta ulos lääkeruiskun, jonka poliisi otti talteen.

Itävaltalaishiihtäjä Martin Tauber arvostelee Italian poliisia. Hänen mukaansa poliisit olivat aggressiivisia ja nämä tutkivat kaiken matkalaukuista lähtien. Hiihtäjät vietiin dopingtestiin, josta he pääsivät palaamaan majapaikkaansa vasta myöhään yöllä. Poliisin tehtävä on tutkia, myös Italiassa. Tämä asia Tauberinkin pitäisi ymmärtää.

Itävaltalaiset katsovat poliisin toimineen tavalla, joka ei istu olympialaisten luonteeseen ja henkeen. Kritiikin voi ymmärtää, sillä poliisi jahtasi Torinossa ensimmäistä kertaa olympialaisiin saapuneita urheilijoita.

Torinon isku voi jäädä olympialaisten historiaan pelkkänä poikkeuksena, jonka selittää Italian lain tiukka kanta urheilussa kiellettyihin aineisiin. Yhtä hyvin kyse voi kuitenkin olla alkusoitosta. Huippu-urheilu taistelee dopingia vastaan ja kenties tästä eteenpäin urheilujohtajat huutavat apuun entistä enemmän myös poliisivoimia.

Italian poliisi on saattavat toimia aggressiivisesti kuten Tauber väittää. Tärkeässä asiassa olympialaisten isäntämaa ansaitsee kuitenkin täyden tunnustuksen: maan viranomaiset eivät ole mukana kiillottamassa olympialaisten kauniiksi petattua julkisuuskuvaa. Koska doping on Italiassa rikos, poliisi tekee työtään olympialaistenkin aikana.

Itävallan olympiakomitean pääsihteerin Heinz Jungwirthin mukaan kansainvälinen antidopingtoimikunta Wada epäilee itävaltalaisia hiihtäjiä ja ampumahiihtäjiä veridopingin käytöstä. Urheilijat on testattu ja puhtaiksi todettu, pääsihteeri painottaa. Testin puhtaus jää sivuosaan, jos itävaltalaisilta löytyy dopingin käyttöön tarkoitettuja lääkeaineita ja välineitä.

Wada on vakuuttanut, että kiellettyjen aineiden käyttäjät on ajettu huippu-urheilussa ahtaalle. Dopingin vastaisessa työssä on aivan kiistatta kirjattukin suuria voittoja, silti Torinon tapahtumat kouriintuntuvasti osoittavat, ettei dopingin vastustamisessa ole saavutettu lopullista voittoa.

Itävallan hiihtoliitto on jo aloittanut sisäisen siivouksen. Kaksi ampumahiihtäjää lähetettiin kotimatkalle, koska nämä olivat poistuneet Torinon kisakylästä ilman lupaa. Liitto uhkaa julistaa kaksikon pannaan jopa vuoden 2010 olympialaisissa. Pitäisikö olympialaisia seuraavien uskoa, että ampumahiihtäjät joutuivat liipaisimelle vain kisakylästä poistumisen vuoksi?

Menot