fbpx
Uutiset

Torinossa oli tyytyminen hopeaan

Suomalaisurheilijat lähtivät Torinon talviolympialaisiin suurten odotusten saattelemina.

Menestystä tuli, mutta kuka osasi ennen kisoja arvata oikein suomalaisten parhaat lajit? Tuskin edes kaikkitietävät asiantuntijat.

Talviurheilu on parhaimmillaan loistavaa viihdettä. Kisat huipentuivat sunnuntaina Suomen ja Ruotsin väliseen jääkiekon loppuotteluun, jossa Saku Koivun ja kumppaneiden kulta jäi kuitenkin haaveeksi. Oli tyytyminen hopeaan kuten muissakin suomalaisten menestyslajeissa.

Suomalainen talviurheilu on uudistunut. Suomi ylsi ensi kertaa talviolympialaisissa mitaleille alppihiihdossa, lumilautailussa ja curlingissa.

Urheilu näytti Torinossa parhaita – ja samalla ankarimpia puoliaan.

Pohjoismaisissa hiihtolajeissa on edessä karu tilinpäätös.

Maastohiihdossa maailman kärkeä ei ole tavoitettu odotusten mukaisesti. On turha väittää, että kisojen alkupäivien naisten parisprintin pronssi paikkaisi mitään, kun joukkue kokonaisuutena jäi kauas tavoitteistaan, jotka olikin asetettu ilmeisesti aivan liian korkealle.

Ampumahiihto selvisi kunnialla, vaikka sillä oli Torinossa vain yksi mies, Paavo Puurunen. Hän osoitti, että puheet suomalaisen ampumahiihdon kuolemasta ovat ennenaikaisia.

Kisoihin lähdettäessä kovimmat menestyspaineet lastattiin yhdistetyn kilpailijoihin ja mäkimiehiin. Kirkkain mitali jäi puuttumaan, mikä oli raju pettymys muutamille urheilijoille ja koko lajiryhmälle.

Olisi jo aika kiinnittää henkiseen valmentautumiseen riittävästi huomiota. Ensin on selvittävä epäonnistumisista, jotta urheilija voi ottaa tähtäimen taas tuleviin kisoihin. Urheilu on raskasta työtä, jossa myös loppuunpalamisen riski on ilmeinen.

Parasta Torinon kisoissa olivat iloiset yllätykset.

Rovaniemen Tanja Poutiaisen historiallinen suurpujotteluhopea oli kisojen suuria suomalaishetkiä.

Kilpailu alppirinteillä on äärimmäisen kovaa. Kaivatusta olympiamitalista huolimatta on havahduttava siihen, että lajin kärki Suomessa on äärimmäisen kapea. Ero Ruotsiin ja Norjaan on hirmuinen.

Kisojen suomalaishahmoja oli Poutiaisen ja jääkiekkoleijonien lisäksi curlingjoukkueen kapteeni Markku Uusipaavalniemi. Curling on helppo ottaa koko kansan lempilapseksi, jos innostus riittää olympiahuuman jälkeenkin.

Valitettavasti sitä ihmettä ei nähty, että doping ei olisi antanut kitkerää sivumakuaan Torinon kisoihin.

Itävallan joukkueen ympärillä vellonut dopingskandaali antoi muistutuksen siitä, että taistelu kiellettyjä menetelmiä vastaan on tullut jäädäkseen ja on lisäksi edelleen erittäin sekavaa.

Epäilyjen ja huhujen sinkoillessa vain kiinni jääneet lasketaan. Sen varassa urheilijoiden ja myös yleisön on elettävä. Torinon uutisista kaikkia ei ole vielä kuultu. Ne kerrotaan julki vasta kun viimeisetkin veritestien tulokset ovat selvillä.

Menot