Uutiset

Toriparkin suunnittelu käynnistyy

Hämeenlinnan toriparkki on asteen lähempänä konkretiaa.

Ensimmäiset selvitykset torin alle mahdollisesti rakennettavan pysäköintilaitoksen kustannuksista käynnistyvät pian. Syksyllä tiedetään, mitä sen rakentaminen ja ylläpito maksaisivat.

Ensivaiheessa selvitetään rakenteita, liikenneratkaisuja, liittymäpaikkoja sekä yhteysmahdollisuuksia ympäröiviin kiinteistöihin. Syksyyn mennessä tutkitaan myös torin maaperän laatu ja rakennettavuus.

Yhtä aikaa toriparkin valmistelun kanssa yhdyskuntalautakunta selvittää vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja keskustan pysäköintilaitokselle.

-On korkea aika saada kevään aikana keskustan liikenne- ja pysäköintisuunnitelmat tehtyä. Osaltaan tämä liittyy selkeästi myös kaupungin etelärannan kehittämisen. Tämän jälkeen voidaan niitä lähteä viemään suunnitellusti kokonaisuus huomioiden eteenpäin, sanoo Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina myös, että samassa yhteydessä laaditaan vertailu Suomessa viime vuosina rakennetuista torinalusparkeista ja niiden kustannuksista.

Myös yksityistä rahaa

Kaupunginhallitus päätti maanantaina käynnistää torinaluspysäköinnin suunnittelutyön. Samalla kaupunki korottaa Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n osakepääomaa sadallatuhannella eurolla. Rahat menevät suunnittelutyön ensimmäiseen vaiheeseen.

Mukaan toriparkin suunnitteluun on lähdössä kuitenkin myös yksityistä rahaa. Kaupunginhallitus edellyttää, että keskustan kiinteistöyhtiöiden tulee osallistua suunnittelukustannuksiin yhteensä vähintään 50 000 eurolla.

Pysäköintiyhtiön toimitusjohtaja Jarmo Kulmala kertoo, että mukana on ainakin Reskan alueen kiinteistöjä.

-Papereissa ei ole vielä allekirjoituksia, kun odottelimme ensin tätä kaupunginhallituksen kokousta. Mutta henki on ollut ihan selvä, että no problems on mukaantulon kanssa, Kulmala kertoo.

Pysäköintiyhtiö on lähestynyt torinvarren kiinteistöjä vuodenvaihteessa. Tuolloin yhdyskuntalautakunta esitti suunnittelukustannuksiksi ja perustettavan toriparkkiyhtiön osakepääomaksi vähintään 300 000 euroa, josta kaupungin omistaman Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n osuus olisi 200 000 euroa. Nyt kaupunginhallitus teki päätöksen puolet pienemmästä summasta, josta kiinteistöyhtiöiden osuus olisi vähintään 50 000 euroa.

-Kun viimeksi puhuin asiasta Reskan kiinteistöjen kanssa, summa oli vielä 100 000 euroa, eikä sekään tuntunut tuottavan heille ongelmia, Kulmala sanoo.

Alun perin toriparkin rakentamista kaupungille esittivät Kiinteistö oy Raatihuoneenkatu 14, Talo oy Keskiö, Kiinteistö oy Kopinkulma, Kiinteistö oy Hämeentori sekä Kiinteistö oy Kasarmikatu 4.

Kulmala uskoo, että kiinnostuneita tulee vielä lisääkin.

-Luulen, että ruokahalu kasvaa, kun alkaa näkyä jotain konkreettista ja saadaan poliittinen päätös aikaiseksi, että rakennetaanko toriparkki vai ei, Kulmala sanoo.

Toriparkin rakennuspäätös tehdään syksyllä selvitysten valmistumisen jälkeen. (HäSa)

Mainos