fbpx
Uutiset

Toriväki panisi budjettirahat palveluihin

Torilta sai tiistaina monenlaisia ehdotuksia Hämeenlinnan budjettiin. Yksi yhteinenkin löytyi. Marrasmarkkinoiden asiakkaat soisivat mieluusti riittävästi varoja Koivikko-kodille.

Muuten esitykset menivät enimmäkseen vastaajan ikäluokan mukaan. Miemalassa asuvan Hanna Heinosen mielestä tärkeää on taata, ettei päivähoitoon tule liian suuria ryhmiä ja että sisarukset pääsevät samaan päiväkotiin.

Hoitoalan ihmisenä hän miettii myös, että vanhuksille pitää olla oikeanlaisia hoitopaikkoja.

-Etteivät he joudu turhaan makaamaan jossain terveyskeskuksen sairaalassa.

Samoilla linjoilla oli Ojoisilla asuva Tapani Viinikka.

-Kotona pitäisi saada asua niin pitkään kuin voi, mutta sitten pitäisi löytyä sopiva vanhainkotipaikka.

Viinikka ja Pappilanniemessä asuva Juhani Hyttinen ehdottivat molemmat, että Koivikko-kodin pitää saada, mitä se tarvitsee. Myös Hanna Heinonen on samoilla linjoilla.

Torin naapurissa Raatihuoneella kaupungin nokkamiehet julkistivat ennätystiukan talousarvion vuodelle 2012. Esityksessä toimintakulut kasvavat vain puoli prosenttia tämänvuotisesta.

Se on todella vähän, kun inflaatiovauhdiksi arvioidaan vähintäänkin kolmea prosenttia. Silti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) pitää esitystä realistisena, tarkkana ja jopa kehittävänä.

Hän uskoo, että tuottavuuden parantaminen riittää tavoitteen saavuttamiseen. Myös palveluiden rakennemuutokset alkavat vähitellen näkyä kustannussäästöinä.

Jo toinen veronkorotus

Budjettiesitykseen sisältyy puolen prosenttiyksikön korotus tuloveroon.

-Ei kai kenenkään tavoitteena ole tehdä kahta veronkorotusta vaalikaudessa. Tähän kuitenkin päädyttiin, jotta uusi valtuusto pääsee reilun vuoden kuluttua ehkä aloittamaan tasapainoisemmasta tilanteesta, Vekka selittää.

Hän muistuttaa, että talousarvioesitystä on rakennettu aikamoisessa usvassa.

-Joku Kreikan kansanäänestyksen tulos voi nopeasti merkitä meille puolen veroprosentin verran lisämenoja.

Kaikesta huolimatta Vekka on toiveikas.

-Ensi vuosi pitää selvitä tekemättä lisäbudjettia.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) on toisaalta toiveikas, mutta lisäbudjetista hän on eri mieltä.

-Ihmeitä saa tapahtua, jos terveydenhuollossa selvitään ilman lisäbudjettia.

Sen sijaan hän painottaa, että talouden tasapainottamisessa ollaan jopa aikataulua edellä.

-Ensi vuonna olisi vielä ollut suunnitelman mukaan mahdollisuus tehdä alijäämää.

Ylijäämät syöty

Talous- ja hallintojohtaja Ismo Uusitalo vakuuttaa, että hetki on oikea.

-Teimme viimeksi ylijäämäisen tilinpäätöksen vuonna 2007. Nyt vanhat ylijäämät on syöty. Talous on pantava tasapainoon. Veronkorotusta ei pidä tehdä liian aikaisin, muttei missään nimessä myöskään liian myöhään.

-Jos talouskuri pitää, ylijäämät katetaan vuosina 2013-2015. Lainamäärän kasvu saadaan pysäytetyksi viimeistään 2014.

Lainamäärä kasvaa vielä ensi vuonna.

Länsireunan infran rakentaminen vaatii investointeja, joita rahoitetaan vielä lainanotolla.

Tasaista kasvua

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo laskee, että 2000-luvulla Hämeenlinnassa on jo tehty tai ainakin toteutumassa noin 500 miljoonan euron investoinnit.

-Lisäksi noin 300 miljoonan investoinnit ovat vireillä. Koska yksityisiä investointeja on paljon meneillään, kaupungin on mahdollista vähentää talonrakennusinvestointejaan.

Yhtä sun toista on kuitenkin lähivuosina tulossa, mutta monet investoinneista toteutetaan kaupungin yhtiöiden kautta, kuten esimerkiksi Pullerin urheilutalo ja myös Iittalan päiväkoti sekä uimahallin peruskorjaus.

Isosuo muistuttaa, että kaupungin asukasmäärä kasvaa tasaisesti.

-Tänä vuonna noin 600 asukkaalla. Myös yritysten määrä on kasvanut lähes kaksi kertaa nopeammin kuin esimerkiksi Lahdessa.

Uusia vakansseja

Kuntaliitoksen yhteydessä hyväksytyn tuottavuusohjelman tavoitteena on vähentää kaupungin organisaatiosta 300 henkilötyövuotta tällä vaalikaudella.

-Näyttäähän se vähän erikoiselta, kun ensi vuonna tulee lähes sata vakanssia lisää. Niistä kuitenkin 50 on sairaankuljettajia, joista kustannukset eivät koidu kaupungille, Tapio Vekka selittää.

Sairaankuljetus siirtyy sairaanhoitopiirin alaiseksi. Sairaankuljettajat tulevat pelastuslaitokselle. Kulut jakautuvat koko maakuntaan.

Myös Normaalikoulun 20 virkaa näkyvät lisäyksenä.

Kaupunginvaltuusto käsittelee budjettia maanantaina 14. marraskuuta.

Menot