Uutiset

Torstai-ilta kulttuurikaupungissa

Viime viikon torstai-iltana piti hetken harkita, mennäkö HPK:n otteluun vai klassisen musiikin konserttiin.

Vertaillaanpa vähän: raatihuone on torin laidassa ja käytettävissä ovat iltaisin ylellisesti kaikki tyhjät keskustan parkkipaikat. Sijainti on kiistatta parempi kuin idästä katsottuna kaukaisen jäähallin.

Raatihuoneen remontti tehtiin aikanaan keskellä lamaa isolla rahalla ja hartaudella. Jäähallissa pitää olla päällysvaatteissa, mutta siltikin yleensä palelee. Lämpimissä sisätiloissa on mukavaa.

Lipunhinnat ovat melkein samat. Yleensä klassista pääsee kuulemaan runsaalla kympillä, mutta tällä kertaa piti euroja pulittaa peräti 21. Jäähallin kalleimmat paikat, jos niille sattuu pääsemään, maksavat pari euroa vähemmän.

Olin vasta loppumetreillä havahtunut, että täällähän on runsaasti muitakin. Olinkin ilmeisesti eksynyt konserttitalven varsinaiseen tapaukseen.

Jääkiekosta tiedän yhtä ja toista. Erotan yleensä sujuvasti myös Mozartin musiikin Shostakovitshista, mutta itävaltalaisesta Hagen-kvartetista en tiennyt etukäteen hönkäsen pölähtämää.

Kun katselin muuta yleisöä, olin varma, että kaikki muut tiesivät. Niin oli harrasta ja odottavaa. Olin – kuten yleensäkin – joukossa jokseenkin outo lintu.

Lentoyhtiö oli vienyt hukkateille sellistin matkatavarat ja niiden mukana tietysti esiintymisfrakin. Onneksi. Arvokkuuteen tuli ripaus rentoutta. Klassista voi soittaa farkuissa ja etenkin sujuvasti kuunnella.

Raatihuoneessa ei tarvita varsinaisesti järjestysmiehiä. Turvatarkastuksia ei tehdä, kun kukaan ei ole ilmeisesti yrittänytkään viedä saliin omaa pulloa tai vaarallista astaloa vahingontekomielessä.

Vierustoveri ei klassisen musiikin konsertissa möykkää sietämättömästi tai töni kyynärpäällään kylkiluita kasaan.

Tapahtumissa pysyy mukana myös silmät kiinni, kunhan muistaa, ettei vahingossa nukahda. Yrittäkääpä seurata samaan tapaan jääkiekkoa. Katse ei saa herpaantua hetkeksikään. En minä ainakaan sellaista jaksa.

Jäähallissa erätaukoja on enemmän, joten tarjoilu on isommassa roolissa. Laihan kolmoslagerin jonotus ei kuitenkaan lyö leiville. Tulee vain maha kipeäksi ja joutuu jonottamaan vessaan. Raatihuoneen kahden euron kahvin vaikutus on tosin täsmälleen sama. Onneksi talon tyylikkäässä miestenhuoneessa saa käväistä ypöyksin.

Raittius kuuluu kiistatta kunniaansa niin kulttuuri- kuin urheilutilaisuuksissakin. Shostakovitsh-session suun kuivattavissa jälkimainingeissa olisi kuitenkin ollut paukku paikallaan. Henki oli salpautunut, mutta pientä terävää virkistystä oli turha hakea.

Jääkiekon kulmaväännöt ovat kevyttä kamaa Hagen-kvartetin vyörytykseen verrattuna.

Sitäpaitsi HPK hävisi surkeasti Saipalle.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic