Uutiset

Torstain lumimyräkästä liikennevaroitus 12 maakuntaan – Finnair peruu varotoimena ainakin 41 lentoa

Lumisaderintama saapuu yön aikana lounaasta ja kulkee päivän aikana maan eteläosan yli. Rannikolla lunta tullee eniten, ja tuulen kanssa se voi aiheuttaa sähkökatkoja.
Torstaina on syytä varautua hankalaan liikenteeseen maan eteläosassa ja rannikoilla. Sähkökatkoiltakaan ei todennäköisesti vältytä, sillä lumisateen ohella myös tuuli on kovaa. Kuva: Pekka Saarinen

Torstaina saapuvaksi ennakoitu lumimyräkkä voi aiheuttaa mittavia haittoja tie-, raide- ja lentoliikenteelle.

Ilmatieteen laitos on antanut tieliikennettä koskevan varoituksen peräti 12:een maakuntaan maan eteläpuoliskossa.

Keskiviikkoillan ennusteessa liikennesää arvioidaan mahdollisesti vaaralliseksi Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Tätä etelämpänä kategoria on astetta vakavampi eli vaarallinen. Varoituksen mukaan esimerkiksi Kanta-Hämeessä onnettomuusriski on huomattava.

Runsaan lumisateen lisäksi liikennettä kiusaa kova tuuli. Ilmatieteen laitoksen mukaan haitta sekä tie- että raideliikenteelle on merkittävä.

Merellä tuulivaroitus on annettu kaikille merialueille Perämeren pohjoisosaa lukuun ottamatta. Selkämerellä on lisäksi voimassa jäätämisvaroitus.

Myräkkään varaudutaan jo ennakolta

Finnair varautuu myräkkään perumalla kymmeniä lentoja.

Lumimyräkästä oletetaan olevan haittaa sekä itse lennoille että asematoiminnoille Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tilanteeseen on haluttu reagoida jo etukäteen.

– Perumalla joitain lentoja jo nyt pyrimme varmistamaan huomisen liikenteen sujumisen ja saamaan kaikki asiakkaat kohteisiinsa, toteaa yhtiön operatiivinen johtaja Jaakko Schildt tiedotteessa.

Finnair on toistaiseksi ilmoittanut 41 lennon perumisesta. Tarkemmat tiedot löytyvät yhtiön verkkosivuilta, ja asiakkaisiin on määrä olla yhteydessä myös suoraan.

Märkä lumi ja kova tuuli voivat aiheuttaa sähkökatkoja

Runsaiden lumisateiden on arvioitu saapuvan Suomeen torstain vastaisena yönä lounaasta. joten liikennehaitta osunee pahimpien aamuruuhkien aikaan.

Rintama kulkee maan eteläosan yli päivän aikana, ja lunta kertyy arviolta 10-20 senttimetriä. Rannikoilla määrä voi paikoin olla selvästi runsaampikin.

Erityisesti etelärannikolla lumi on märkää, mikä yhdessä voimakkaan tuulen kanssa voi aiheuttaa sähkökatkoja.

Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen kertoo sähköyhtiön varautuneen luvattuun lumimyrskyyn, mutta säätietojen mukaan suurempia häiriöitä sähköverkkoon ei ole odotettavissa.
–  Ilmatieteen laitoksen ennustama lumimäärä on nyt puolet odotettua pienempi ja tykkylunta ei ole odotettavissa, Paananen tiivistää.