fbpx
Uutiset

Tosielämän saippuaoopperan odotetaan keräävän miljoonia ihmisiä tv-ruutujen ääreen – Trumpin virkasyyte siirtyy tänään televisioon

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkasyytetukintaan liittyvät julkiset kuulemiset alkavat keskiviikkona.
Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia koskevaa virkarikostutkintaa voi seurata televisiosta keskiviikosta alkaen. Kuva: JUSTIN LANE
Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia koskevaa virkarikostutkintaa voi seurata televisiosta keskiviikosta alkaen. Kuva: JUSTIN LANE

Harvinainen tv-draama alkaa Yhdysvalloissa keskiviikkona, kun presidentti Donald Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta siirtyy ensimmäistä kertaa televisioruutuihin. Julkisten kuulemisten odotetaan keräävän miljoonia ihmisiä ruudun ääreen.

Vuonna 1973 kymmenet miljoonat yhdysvaltalaiset seurasivat presidentti Richard Nixonin Watergate-skandaaliin ja sitä seuranneeseen virkarikostutkintaan liittyviä kuulemisia.

Washington Post kertoo, että joidenkin arvioiden mukaan ainakin osaa lähetyksistä seurasi yli 80 prosenttia yhdysvaltalaisista. Kuten reilut 40 vuotta aikaisemmin, myös nyt useat kanavat välittävät tapahtumat katsojille.

Yleisö on saanut jo etukäteen esimakua siitä, mitä saattaa olla tulossa, sillä pöytäkirjat tällä viikolla kuultavien todistajien suljettujen ovien takana antamista lausunnoista on jo julkaistu.

Keskiviikkona demokraatit tuovat kuultaviksi Ukrainan-lähettilään William Taylorin ja ulkoministeriön virkailijan George Kentin. Perjantaina kuultavaksi saapuu Yhdysvaltojen entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ensimmäisten kameran edessä tapahtuvien kuulemisten on tarkoitus keskittyä syytöksiin, joiden mukaan Trump panttasi sotilasavustusta tarkoituksenaan painostaa Ukrainaa tutkimaan Joe Bideniä, Yhdysvaltojen entistä varapresidenttiä ja Trumpin mahdollista haastajaa ensi vuoden vaaleissa.

Trump tukijoineen väittää, että tosiasiassa rahahanat jäädytettiin siksi, että Ukrainaa yritettiin painostaa taistelemaan korruptiota vastaan, ei tutkimaan Bidenia ja tämän poikaa.

Neljä hyvin erilaista tapausta

Donald Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta on Yhdysvaltojen historiassa neljäs kerta, kun prosessi on aloitettu presidenttiä vastaan. Virkasyyte on nostettu kahdesti, mutta yhdenkään presidentin kohdalla viraltapano ei ole onnistunut.

On vaikea ennustaa, millaisia seurauksia kuulemisilla on tällä kertaa.

Kokenut diplomaatti Jukka Valtasaari huomauttaa, että tapaukset ovat keskenään hyvin erilaisia. Valtasaarella on pitkä kokemus Yhdysvalloista, sillä hän on toiminut muun muassa suurlähettiläänä Washingtonissa ja Suomen YK-edustajistossa New Yorkissa.

Jukka Valtasaari toimi Suomen suurlähettiläänä Washingtonissa vuosina 1988–1996. Kuva: Joel Maisalmi
Jukka Valtasaari toimi Suomen suurlähettiläänä Washingtonissa vuosina 1988–1996. Kuva: Joel Maisalmi

– Sama prosessi, mutta aivan erilainen tapaus, Valtasaari sanoo Nixonin ja Trumpin virkarikostutkinnoista.

Ensimmäisen kerran virkarikostutkintaan päädyttiin 1860-luvulla presidentti Andrew Johnsonia vastaan. Johnson yritti erottaa sotaministerin ilman senaatin hyväksyntää, mikä oli lain vastaista.

Meni lähes sata vuotta ennen kuin virkasyytteen nostaminen nousi seuraavan kerran ajankohtaiseksi. Tuolloin virkasyyte uhkasi Nixonia Watergate-skandaalin takia. Tapaus sai alkunsa vuonna 1972, kun Nixonin henkilökunta murtautui demokraattipuolueen toimistoon Washingtonissa. Kun he jäivät kiinni, selvisi, että heillä oli yhteyksiä Nixonin uudelleenvalintakomiteaan.

Nixon erosi ennen kuin virkasyytettä ehdittiin nostaa vuonna 1974.

Bill Clintonin kohdalla kohu nousi Clintonin suhteesta Valkoisen talon harjoittelijan Monica Lewinskyn kanssa. Varsinainen syyte nostettiin väärästä valasta.

Trumpin tapauksessa suurennuslasin alla on omiin vaaleihin vaikuttaminen ulkomaiden kautta.

– Ei näin erilaisia asioita oikein voi ollakaan, Valtasaari sanoo.

Virkasyytetutkinta on noussut keskeiseksi kysymykseksi syksyn aikana aina, kun Trump on astunut median eteen. Se vei huomion myös presidentti Sauli Niinistön Washingtonin-vierailulla lokakuussa. Valtasaari sanoo, että ehkä enemmän kuin Clintonin tai Nixonin aikana virkasyytetutkinta jättää nyt alleen kaiken muun.

– Lehtiotsikot tulevat nyt olemaan vain tätä. Se vie alleen Syyrian, Venezuelan ja Chilen ja kaikki tällaiset tapahtumat, mitkä ovat nyt käynnissä. Tämä vie sisällön maailmanpolitiikalta vähäksi aikaa, Valtasaari sanoo.

Viraltapano epätodennäköistä

Virkasyytetutkinta alkoi syyskuussa. Trump on tutkinnan alkumetreistä saakka väittänyt, että häneen kohdistuu Yhdysvaltojen historian “pahin noitavaino”.

Tutkinnan edetessä Trump ei näytä antavan tuumaakaan periksi, sillä maanantaina hän hyökkäsi jälleen tutkintaa vastaan. Washington Postin mukaan Trump väitti ilman minkäänlaisia perusteita, että edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff on väärentänyt pöytäkirjoja. Schiff johtaa virkarikostutkintaa.

CNN:n mukaan demokraattien tavoitteena on saada prosessi vietyä senaattiin ennen joulua.

Valtasaari sanoo, että on äärettömän epätodennäköistä, että oikeusasteena ja valamiehistönä toimivassa senaatissa asia voitaisiin viedä päätökseen. Hänen mukaansa virkasyyte on tehty juridisesti äärimmäisen vaikeaksi asiaksi.

– Siihen täytyy olla hirvittävän hyvät perustelut ja vahva mielipide takana.

Menot