Uutiset

Totuuksia Juudaksesta tai sitten ei

Pääsiäisviikollakin tulvii uutisia, jotka ovat oikeasti aivan jotakin muuta kuin päälle päin näyttävät.

Uudet asiat eivät vielä ole asettuneet asiayhteyksiinsä, eivätkä vain uudet, vaan vanhatkin ”uutiset” hukkuvat tulkintojen, väärinkäsitysten ja suoranaisten valheiden mereen. Mutta ei sillä ole niin väliä, upotkoot, kunhan eivät vie mukanaan syvyyksiin.

Juudas Iskariot ei Amerikasta kantautuneen tiedon mukaan ollutkaan petturi, vaan Jeesuksen läheisin opetuslapsi, joka ”toimi juuri niin kuin Jeesus halusikin hänen toimivan”.

Johan sekin oli aika kertoa! Turhaanko on pahimpia selkäänpuukottajia maailman sivu huudettu juudaksiksi.

On otettava vapaus yksinkertaiseen kysymykseen: entä sitten? Oliko uutinen taaskin vanhojen totuuksien pukemista uusiin sanoihin.

Mitkä ovat motiivit? Miksi tekstin sisältö ”paljastui” vasta nyt, vaikka papyrus löytyi jo 1970-luvulla Egyptistä? Kertomus olisi varmaan jännittävä, jos se saataisiin kokonaisuudessaan julki, mutta kun ei saada. On tyytyminen siihen mitä tiedetään.

Kyynisyyteen kaatuu helposti: mikä tässä maailmassa on enää varmaa, jos pahisten maine puhdistuu kertakäännöksellä ja tässä tapauksessa pääosin National Geographic Societyn mahtikäskyllä.

Varmasti voidaan sanoa vain, että varmaan paljonkin on varmaa.

Laupias samarialainen ”paljastuu” varmaan seuraavaksi varsinaiseksi ilkiöksi. Mutta ei siinä varmaan voi niin käydä, vaikka löytyisi Egyptin hiekasta käärö poikineen, joita olisi vuosisatojen ja -tuhansien vieriessä raapusteltu oikein urakalla.

Suomessa papyruksen sisällöstä on kerrottu yleensä luotettavana pidetyssä mediassa, niin onhan asia otettava vakavasti. Mutta miten vakavasti?

Eiköhän ole purettava se ensimmäinenkin ahdistus ja jätettävä ”löydöt” omaan arvoonsa.

Hiljaisesta viikosta on lupa ottaa irti ainakin sen verran, ettei Juudaksesta kannata kauheasti elämöidä. Annetaan Iskariotin olla rauhassa. Hihhulointi sikseen.

Jenkkien ”paljastama” papyrus on merkittävä uusi gnostilaisuuden lähde, kuten Ismo Dunderberg Helsingin yliopiston eksegetiikan laitokselta sanoi sunnuntain Hämeen Sanomissa. Hänen mukaansa ”Juudaksen evankeliumi” ei anna uutta tietoa historiallisesta Jeesuksesta. Piste.

Juudas liikuttaa ihmisiä, mikä lienee kaiken tarkoituskin, mutta kukas senkään varmaksi tietää, eikä tarvitsekaan.

Silmäämme miellyttävät televisiossa tanssivat ja iltapäivälehtien kansikuvissa avioerojaan ruotivat julkkikset, joilla ei ole meille mitään vaikeaa sanomista.

Kevyen ja helpon elämän kääntöpuolena on raskas perustotuuksien paalutus, joka ei hyväksy vähääkään epävarmuutta.

Aika harva haluaakaan havaita avuttomuuttaan kaiken maailman hajatiedon armoilla. Maailma on helppo nakki, jos sitä ei tarvitse pohtia. Käsittämätönkin on silti kohdattava.

Päivän lehti

9.4.2020