Kolumnit Uutiset

Totuus karkasi tavoittamattomiin

Jukka S. Lahden murhan yhteydessä jonnekin tuntemattomaan paikkaan kadonnut poliisitutkinnan uskottavuus pyydetään välittömästi palauttamaan oikeaan osoitteeseen – osaksi suomalaista oikeusjärjestelmää.

Ulvilan murhasta on kymmenen vuotta. Totuus on jo kauan sitten karannut kauas taivaanrantaan.

Korkein oikeus sanoi lopullisen sanan, kun ei antanut valituslupaa Anneli Auerin vapauttaneeseen Vaasan hovioikeuden päätökseen. Vai sanoiko? Auerin syyllisyys tai syyttömyys on heitetty käsittämättömällä tavalla suuren yleisön ”päätettäväksi” tai ainakin pääteltäväksi ja mikä kummallisinta: hänen omasta tahdostaan.

Ihan kuin syyllisyys murhaan olisi mielipidekysymys.

Olennaista ei enää ole edes se, että Jukka S. Lahti murhattiin. Uhrilla on ollut loppumattomassa näytelmässä vaivainen sivurooli. Murha ei vanhene koskaan, mutta uhrilta ei voi kysyä mitään. Hän on jäänyt – ja ilmeisesti myös jää – täysin vaille oikeutta.

Tämä on ollut alusta loppuun Anneli Auerin show.

Hänen julkisen esiintymisensä herättämä mielenkiinto on toki ymmärrettävissä. Suomi Areenassa oli kerrankin jotakin kansan syviä rivejä kiinnostavaa, mutta samalla myös pahasti puistattavaa.

Sietääkin olla tavatonta, että murhasta tuomittu, joskin sittemmin vapautettu pääsee laukomaan omia totuuksiaan, ja melkein koko kansa kuuntelee. Onneksi kenenkään ei ollut sentään pakko.

Totta kai Anneli Auerilla on ”tietoa” murhaajasta, ei puuttunut kuin se, että hän olisi mennyt julkisesti paljastamaan ”tekijän”.

Jotakin uutta Auerilta suorastaan edellytettiin, eikä kenenkään voi odottaa puhuvan itseään vastaan.

Tarvittaisiin psykiatri Hannu Lauerman ammattitaito ja kokemus, jotta Auerin lausuntoja voisi yrittääkään tulkita. Niiden varassahan kaikki nyt pyörii.

On erityisen onnetonta, että Auerin olemusta ja käyttäytymistä kuvaillaan ikään kuin ne kertoisivat jotakin itse asiasta.

Yleisellä tasolla voi päivitellä, että syyllisen on helpompi nähdä tulevan naapurista kuin tunnustaa, että murhaaja katsoo joka aamu vessan peilistä. Median tehtävä ei ole kuitenkaan tehdä syyllisiä sen paremmin kuin pyhimyksiäkään.

Kyllikki Saari murhattiin vuonna 1953. Siitä voi kammottavasti ennakoida, että tapaus Anneli Aueriin palataan ainakin vielä noin vuonna 2079. – Se palaa, kuka elää.