fbpx
Kolumnit Uutiset

Totuus kuvassa, tai ainakin osa siitä

Elämä on onneksi suureksi osaksi kaunis, mutta kääntöpuoleltaan käsittämättömän ruma ja epäoikeudenmukainen. Arvostamani kollega antoi siitä muistutuksen.

Kuva itäukrainalaiselta pellolta tasan vuoden ja yhden viikon takaa kertoo tylysti, miten julma on totuus karmeimmillaan. Maassa makaa ruhjoutunut ruumis. Kuva on aito ja autenttinen.

Malesialaiskoneen matkustaja oli pudonnut kukkivalle kesantopellolle tai joutomaalle noin 10 000 metrin korkeudesta. Putoamispaikkaa vahtii kuvassa naamioitunut asemies.

Malaysia Airlinesin Boeing 777 -matkustajakoneen tuhoutumisen jälkivaiheita seurattiin hetki hetkeltä ja moni lähes henkeään pidätellen 17.7.2014. Kuka muistaa?

Useiden eri lähteiden mukaan matkustajakoneen pudotti venäläisvalmisteinen BUK-ilmatorjuntaohjus, joka on suomalaisillekin it-miehille tuttu ase.

Venäjän osuus malesialaiskoneen alasampumiseen oli ja on kysymyksistä tärkein.

Hollantilainen toimittaja oli löytänyt turmapaikalta jopa venäläisohjuksen kappaleen. Se ei vielä tietenkään tyhjentävästi kerro ohjuksen ampujaa. Mikään todiste ei ole ilmeisesti riittävän vedenpitävä. Väitettä seuraa aina vastaväite.

Viime vuonna julkaistussa alustavassa raportissa sanottiin ympäripyöreästi, että koneeseen osui “nopeasti lentävä esine”.

Kuolleista 298 ihmisestä suurin osa oli hollantilaisia. Siksi Hollanti on ottanut vastuuta tutkinnasta.

Poliittisesti tarkoituksenmukaista on kautta historian ollut se, että kaikkein raaimpien joukkomurhien lopulliseen selvittämiseen menee vuosia ja toisinaan vuosikymmeniä. Syyllisten peittely on enemmän sääntö kuin poikkeus. Jos Venäjä on vastuussa hirmuteosta, se pitää sisällään hirvittävän ajatuksen lännen ja Venäjän välirikon syvenemistä sodan partaalle.

Vielä viime huhtikuussa kerrottiin, että turma-alueelta on löytynyt lisää ihmisjäänteitä.

Murhaajat pitää saada selville. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Muuten syylliset saavat rauhassa naureskella partoihinsa, eikä pian kukaan jaksa enää välittää, kun on helpompi unohtaa.

Nuori runoilija ilmaisi asian osuvasti jo vuosia sitten:

Totuus astuu vallan alle, vääntyy ja katkeaa. (Hassisen Kone 1982, Harsoinen teräs: Totuus)

Menot