fbpx
Uutiset

Touko-elokuu oli mittaushistorian lämpimin

Suomessa touko-elokuu oli mittaushistorian lämpimin, ilmenee Ilmatieteen laitoksen tilastoista. Tarkastelujakso oli mittaushistorian lämpimin niin yksittäisillä havaintoasemilla kuin koko maan keskiarvona. Keskilämpötila koko maassa touko-elokuussa oli jopa 0,3 astetta lämpimämpi kuin toiseksi lämpimimpänä kesänä 1937.

– Vuodenaikojen tilastot ovat meillä tyypillisesti kolmen kuukauden jaksoissa eli kesän osalta se olisi kesä-, heinä- ja elokuu, mutta jos tarkasteluun otetaan myös toukokuu, joka oli hyvin kesäinen tänä vuonna, niin vastaavanlaisia lämpötiloja ei löydä mittaushistoriasta. Tällainen laajennettu kesän määritelmä oli ennätyksellisen lämmin, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen sanoo.

Tilastojen mukaan tarkastelujakso kesä-elokuu oli tänä vuonna noin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Näin lämmin kesä toistuu keskimäärin 20-30 vuoden välein.

Kesän ylin lämpötila mitattiin Vaasan Klemettilässä 18. heinäkuuta, jolloin lämpömittarin elohopea kipusi 33,7 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämä on toiseksi korkein lämpötila ainakin 60 vuoteen. Ainoastaan vuoden 2010 kesällä päästiin korkeammalle, 37,2 asteeseen.

Myös hellepäiviä oli tänä kesänä paljon. Yli 25 asteen lämpötiloja mitattiin maan eteläosassa noin 40 päivänä ja Lapin asemilla 20 päivän molemmin puolin. Yksittäisistä havaintoasemista hellepäiviä mitattiin eniten Heinolassa, jossa hellepäiviä kertyi jopa 46.

Sateisinta Pohjois-Lapissa ja kuivinta Länsi- ja Lounais-SuomessaElokuu oli koko maassa 1-3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurimat lämpötilapoikkeamat mitattiin elokuussa maan itäosassa, jossa lämpötila oli lähes kolme astetta keskiarvolämpötilojen yläpuolella. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että tavanomaista lämpimämmät elokuut toistuvat tyypillisesti 10-30 vuoden välein.

– Varsinaisia ennätyksiä ei siis mitattu, mutta silti voi sanoa, että harvinaisen lämmin elokuu oli, Jokinen sanoo.

Sademäärässä oli elokuussa suurta vaihtelua. Eniten vettä tuli Pohjois-Lapissa, jossa satoi paikoin jopa kaksinkertainen määrä tyypillisiin elokuun sademääriin verrattuna. Kuivinta oli Jokisen mukaan läntisessä ja lounaisessa Suomessa.

– Kuivuus jatkui samoilla alueilla pitkin kesää. Joillain alueilla maan länsiosassa jäätiin vähän alle puoleen tavanomaisista sademääristä elokuussa. Ehkä kerran muutamassa vuosikymmenessä esiintyy tällaista kuivuutta, Jokinen sanoo.

 

 

Asiasanat

Menot