Uutiset

Trafin nettipalvelut pysyvät kiinni toistaiseksi – vastaus ministeriölle keskiviikkona

Trafin sähköisten palveluiden käyttökatkos jatkuu ainakin keskiviikkoon saakka. Silloin Trafi antaa liikenne- ja viestintäministeriön pyytämän selvityksen palveluiden tietosuojasta ja tietoturvasta.
Trafin ajokorttitiedot poistettiin verkosta, kun palvelun mahdollinen väärinkäyttö sai kritiikkiä. Tiedot ovat poissa ainakin siihen saakka, kunnes liikenne- ja viestintäministeriö saa Trafilta selvityksen.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi päätti maanantaina, että sähköiset palvelut pysyvät kiinni toistaiseksi.

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Trafilta selvitystä palveluiden tietosuojasta ja tietoturvasta. Trafi vastaa selvityspyyntöön keskiviikkona.

Vastauksensa jälkeen ministeriö ja virasto päättävät jatkotoimenpiteistä. Verkkopalvelut ovat kiinni vähintään siihen saakka, ehkä kauemminkin.

Katkoksen aikana lisäväkeä muihin palveluihin

Verkkopalveluiden käyttökatkon aikana Trafin muut palvelut pidetään auki vahvistetuin voimin.

Asiakaspalvelu jatkuu Trafin palvelutuottajien toimipisteissä, puhelinpalvelussa ja chat-palvelussa. Lisäksi virasto lupaa julkaista kaikki lomakkeensa verkossa.

Puhelinpalvelu on auki arkisin ja viikonloppuisin, chat-palvelu arkisin.

Suomalaiset huolestuivat tietosuojasta

Trafin palvelujen sulkemisen taustalla on se, että useat suomalaiset huolestuivat palvelujen tietoturvasta.

Verkossa oli henkilörekisteri, josta kuka tahansa pystyi keräämään vapaasti tietoa suuresta osasta suomalaisia.

Rekisteristä on käynyt ilmi muun muassa henkilöiden ajokorttiluokka ja ajo-oikeus sekä muita henkilötietoja.

Trafin mukaan kyseiset tiedot on voinut aiemminkin saada esimerkiksi kysymällä puhelimessa. Verkossa tietoja on voinut kuitenkin kerätä valtavia määriä kenenkään estelemättä. Tietokanta saattaa kiinnostaa maan rajojen ulkopuolella.

Sähköinen palvelu kiinni sunnuntaina

Trafi otti sähköiset asiointipalvelut pois käytöstä sunnuntaina 9. joulukuuta varmistaakseen kuljettajatiedot-palvelun sulkeutumisen.

Tietoja sai hakea maksuttomalla yksittäiskyselyllä Trafin nettisivujen kautta. Tietoja ei ole ollut Trafin mukaan mahdollista saada ulos massaluovutuksena.

Palvelusta pystyi yksittäiskyselyllä hakemaan tiedot henkilön ajo-oikeuden ja ammattipätevyyden voimassaolosta eli sieltä näkyi, oliko henkilöllä ajo-oikeus esimerkiksi henkilö- tai kuorma-autoon ja mihin asti ajo-oikeus on voimassa.

Trafin mukaan haku tehdään joko nimen ja kotipaikan tai nimen ja henkilötunnuksen tai syntymäajan perusteella, mutta näitä tietoja ei näytetä palvelusta.

Menot