fbpx
Uutiset

"Traktorimarssi " KiipFIT-tapahtumassa

 

Syyskuun 15. päivä järjestettävä KiipFIT-kuntoilutapahtuma saa tällä kertaa uutta väriä lähtö- ja maalialueelle Janakkalan Kiipulassa. Paikalliset vanhojen traktorien ja autojen harrastajat tuovat omat 1950–60-luvuilta peräisin olevat työjuhtansa kaiken kansan ihmeteltäviksi. Lapsille on myös luvassa traktorikyytiä.
 
Kaikki paikalliset traktorit olivat aikoinaan työkäytössä, osa aivan viime vuosiin saakka. Nykyisiä maataloudessa käytettäviä traktoreita tuntevat voivat ihmetellä, miten lähes “hyttysenkokoisilla piikkilangankiristäjillä” on tehty ammattimaista työtä pelloilla ja metsissä.
 
– Hyvin tällaisilla tultiin toimeen. Tarpeet ja tehokkuusvaatimuksetkin olivat erilaisia kuin nykyisin, Kiipulan kylässä asuva maanviljelijä Erkki Suikkari sanoo.
 
Suikkarilla on hallussaan valtakunnallinen harvinaisuus, sillä vuoden 1956 mallin Hanomag R24 traktoreita tuotiin Suomeen vain kolmisenkymmentä kappaletta. Kaksitahtinen dieselvärkki on ulospäinkin siitä erikoinen laite, että kuljettaja istuu menosuunnassa oikean takapyörän vieressä, ei totutusti keskellä. Myös ohjauslaitteisto on moottorin sivulla moottorin oikealla puolella.
 
Suikkarin vanhat menopelit eivät lopu Hanomagiin, sillä ajokunnossa on muun muassa 1976 vuosimallin 350-kuutioinen Jawa sivuvaunulla varustettuna. Siinä saa myös Pirjo-vaimo kyytiä.
 
Traktorinäyttelyn ideoinut, Janan puuhamiehiin lukeutuva Paavo Vilminko lupaa päräyttää KiipFIT-tapahtumaan vuoden 1963-mallisella Super Majorilla. Mies rakentaa parhaillaan vaimolle ja muille kyytiläisille  traktorin taakse istumapaikkajo vanhoista niittokoneen istuimista. Ennen vanhaan matkustajan istuimen tehtävän täytti nostovarsien päälle kyhätty lautalava. 
 
– Pikkupoikana tutustuin Ford Dextaan, se oli täkin pienempi. Jatkossa tässä on minulle hyvä kulkuneuvo, käypänen kauppakassi, Paavo naurahtaa.
 
Traktorin hankinta ei ollut 1950-luvulla yksinkertainen juttu. 
 
– Ostosumma piti olla myyjällä ennen kuin traktori oli Suomen aluevesillä. Ostolupa oli tiukassa, kun taloustilanne oli vielä sekaisin sotien jäljiltä eikä tuontilupia tahtonut saada, Pentti Jaakonsaari muistelee. Hänellä on allaan vuoden 1952 Massey Ferguson, vielä pari vuotta sitten työkoneena käytetty sitkeä vääntäjä.
 
 

Menot