fbpx
Uutiset

Trooppiseksi myrskyksi laantunut Florence toi ennätystulvat Carolinaan - Vettä voi sataa jopa yli metri

Jokien tulviminen jatkuu ennustusten mukaan vielä päiviä rankkasateen loppumisen jälkeen. Ihmisiä evakuoidaan tulvavaaran takia.

Vaikka hurrikaani Florence on rauhoittunut ja etenee nyt hitaasti trooppisena myrskynä, se tekee paljon tuhoa Yhdysvaltain Pohjois- ja Etelä-Carolinassa. Tähän mennessä ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut myrskyssä.

Myrskyalueella ensi viikolla vieraileva presidentti Donald Trump on twiitissään esittänyt osanottonsa uhrien perheenjäsenille ja ystäville. Myrskystä kärsineille alueille tullaan antamaan myös taloudellista tukea.

Sademäärät ovat ennätyksellisiä, minkä vuoksi esimerkiksi teitä on jouduttu tulvimisen takia sulkemaan. Florence voi saada aikaan jopa 102 sentin eli yli metrin sademäärän rannikkoalueilla. Jokien vedenpinnan arvioidaan nousevan vielä päiviä sateen päättymisen jälkeen.

Jo nyt sademäärät ovat olleet suurempia kuin vuoden 1999 Floyd-hurrikaanissa, joka aiheutti 56 ihmisen kuoleman.

Lähes 800 000 ilman sähköjä

Helikopterit ovat pelastaneet ihmisiä ja viranomaiset ovat varoittaneet maanvyöryistä ja pyörremyrskyistä.

Pohjois-Carolinan 210 000 asukkaan Fayettevillen kaupungissa viranomaiset ovat kehottaneet tuhansia asukkaita jokien lähellä jättämään kotinsa tulvariskin takia.

Nyt jo yli 26 000 ihmistä on Pohjois-Carolinassa väliaikaissuojissa.

Pohjois-Carolinassa 676 000 taloutta ja yritystä oli ilman sähköjä ja Etelä-Carolinassa 119 000.

Hiilituhkaa levinnyt ympäristöön

Wilmingtonin kaupungissa Pohjois-Carolinassa hiilituhkaa pääsi myrskyn seurauksena vuotamaan Duke Energian kaatopaikalta. Tuhkaa on vuotanut niin suuri määrä, että sillä saataisiin täytettyä kaksi kolmasosaa olympiakokoisesta uima-altaasta. Yhtiö sanoi, että se ei usko, että tuhka aiheuttaa terveysongelmia alueen asukkaille.

Viranomaiset varoittivat jo ennen myrskyä, että vesisateet voivat saastuttaa vesireittejä hiilituhkalla ja myrkyllisellä jätteellä.

Menot