fbpx
Uutiset

Trooppisen kämmekän hedelmä upposi viiliin ja energiajuomaan

Vaniljakynttilä levittää makeaa lemuaan huoneen ilmaan. Kupissa on vaniljakahvia ja välipalaksi vaniljajogurtti. Miten tässä näin kävi?

Vanilja on suomalaisten, sitkeiden vaniljajäätelönsyöjien, vanha suosikki, mutta nyt tämä tropiikkikämmekän hedelmä näkyy levittäneen ilmajuuriaan kaikkialle.

Se on uponnut maitotuotteisiin, kahviin, kynttilöihin, energiajuomiin, colaan, makeiden keksien täytteeseen, maalin värisävyksi, kastikkeeseen, kahvilan nimeksi, vodkaan ja teehen. Muun muassa.

Muinaisten meksikolaisten satoja vuosia sitten jalostama makuaine on siis voimissaan.

Uusia vaniljaan niksahtaneita pompahtelee esiin kuin villiintyneitä vieteriukkoja. Esimerkiksi Valio on työntänyt tänä vuonna markkinoille uuden jogurttisarjan nimeltä Vanilla. Uutuus ei silti sysää pois vanhoja vaniljajohdannaisia, kuten viiliä.

-Vaniljasarja tuli ruotsalaisen tytäryhtiömme valikoimiin jo vuonna 2002. Myöhemmin pohdimme, miksei sarjaa voisi tehdä Suomessakin, koska kysyntä oli Ruotsissa niin suuri, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Kati Oikarinen Valiolta.

Voivatko miljoonat ruotsalaiset erehtyä?

Oikarinen on huomannut, että vanilja tulee nykyään vastaan kaikkialla. Paitsi vanhoissa tutuissa, kuten tuoksukynttilöissä ja kastikkeissa, myös esimerkiksi juomahyllyjen tarjonnassa ja keksilaatujen uutuusmakuna.

Piipputupakassakin vaniljaa on, ja sikareissa. Ja saippuassa. Ja… Oikarinen uskoo ymmärtävänsä, mikä vaniljassa kiehtoo.

-Vanilja pehmentää tuotteen makua. Se saa happamat tuotteet maistumaan makeammilta kuin ne ovat ja korostaa makua, johon sitä sekoitetaan. Vanilja on Suomessakin selvästi nouseva trendi. Vai voiko yhdeksän miljoonaa ruotsalaista olla väärässä? nauraa Oikarinen.

Jäätelönvalmistajat eivät kuitenkaan ole ainoita pitkäaikaisvaniljisteja. Esimerkiksi Robert’s Coffeen valikoimissa vaniljakahvi on pysytellyt vuosia. Yritysmyyjä Beatrice Björklund kuvailee sitä maustekahvien kestohitiksi, jonka suosion ylittää tällä haavaa vain suklaakahvi.

Kahviyhtiössä vaniljan viehätys todettiin jo 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa.

-Sittemmin suosio on noussut. Ilmeisesti vanilja on suomalaisten makuun, kun sitä varsinkin nykyään on niin monessa paikassa, Björklund sanoo.

Kalasoppakin tykkää tangosta

Teollisesti valmistetuissa ruoissa ja tuoksukkeissa vanilja ehkä majailee kuin kotonaan, mutta aitoa vaniljatankoa suomalaiset yhä vähän vierastavat, tietää maustefirma Santa Maria Finland Oy:n tuotetiedottaja, kotitalousopettaja Eija Laakso.

-Vaniljatankojen myyntiluvut eivät ole juurikaan nousseet. Vanilja- ja vanilliinisokeria meillä ei enää ole, mutta niitä yhä kysellään. Vaniljatankoja hankkivat enimmäkseen gourmet-ruoan laittajat, Laakso kertoo.

Laakson mukaan vaniljatangon käyttö ei ole vaikeaa. Hän itse heittää vaniljatangon marjakeittojen sekaan jo kuumennusvaiheessa – ja pitää tankoa sopassa niin kauan kuin keittoa riittää.

Tämän jälkeen tangon voi pestä ja käyttää uudelleen ainakin pari kertaa. Makua on sekä tangon sisällä siemenissä että itse tangossa eli vaniljahedelmän kodassa. Siemenet voi viskata esimerkiksi kastikkeeseen makua antamaan. Silloin ruokaa kuvioivat mustat pilkut.

Laakso vakuuttaa, ettei vanilja riitele suolaisenkaan liemen kanssa.

-Vaniljatankoa voi käyttää vaikka kalakeitossa tai katkarapujen mausteena. Se antaa hienon aromin.

Laakso uskoo, että televisio on osaltaan lisännyt vaniljan suosiota. Esimerkiksi tv-kokit opettavat kotikeittäjiä käyttämään mausteita rohkeasti.

Vanilja

-Trooppinen kämmekkäkasvi, joka alun perin peräisin Meksikosta ja Länsi-Intian saaristosta.
-Kasvaa päiväntasaajan eteläpuolella.
-Ilmajuuret kasvattava päällyskasvi, joka ottaa ravintonsa muun muassa sateesta.
-14-25 cm pitkässä kodassa noin 25000 pientä siementä.
-Kota käsitellään puolikypsänä ensin kuivattamalla ja sitten lievästi käyttämällä.
-Maun saa aikaan vaniljan sisältämä vanilliini. Silti vaniljasokeri tehdään vaniljamausteesta ja vanilliinisokeri synteettisesti.
-Tuotanto- ja kuljetuskustannuksiltaan yksi maailman kalleimmista mausteista.

Menot