fbpx
Uutiset

Trudeau: Kanada ei allekirjoita Naftaa ilman riitojensovittelumekanismia

Kanada ei allekirjoita Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta Naftaa ilman, että se sisältää riitojensovittelumekanismin, Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi tiistaina paikallista aikaa. Yhdysvallat on ilmaissut haluavansa päästä irti elimestä, joka käsittelee vapaakauppasopimuksen riita-asioita.

Trudeaun mukaan sopimus ilman riitojensovittelumekanismia on huono kanadalaisille.

– Olemme alusta alkaen sanoneet, että tarvitsemme (Nafta-sopimuksen) luvun 19 kaltaisen riitojensovittelumekanismin ja aiomme pitää siitä tiukasti kiinni, Trudeau sanoi.

Pääministeri totesi sovittelumekanismin varmistavan, että sopimuksen jokainen osapuoli pelaa reilun pelin hengessä. Kanada on aiemmin käyttänyt riitojensovittelumekanismia haastaakseen muun muassa Yhdysvaltojen Kanadalle asettamat puutavaratullit.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puolestaan on korostanut haluavansa reilun sopimuksen Yhdysvalloille ja väläytellyt toistuvasti Kanadan jättämistä sopimuksen ulkopuolelle.

Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland matkustaa keskiviikkona Washingtoniin jatkamaan maiden välisiä Nafta-keskusteluja, jotka edellisviikolla tyssäsivät tuloksettomina.Kiistakapulana maataloustuotteet


Maitotuotteet ovat olleet Yhdysvaltojen ja Kanadan välisissä keskusteluissa keskeinen kiistanaihe. Yhdysvallat on vaatinut Kanadan suojellun maitoteollisuuden avaamista kilpailulle, mutta Kanada on kieltäytynyt tästä. Kanada sääntelee maidon tuotantoa sekä hintaa, ja ulkomailta Kanadaan tuotavasta maidosta on maksettava tuontitullit.

Naftaan kuulu Yhdysvaltojen ja Kanadan lisäksi myös Meksiko. Yhdysvaltojen ja Meksikon välillä käytyjen neuvotteluiden kerrottiin päätyneen sopuun viime viikolla.

Alun perin vuonna 1994 solmitun sopimuksen uudistaminen alkoi Trumpin aloitteesta. Trumpin mukaan yhdysvaltalaisten teollisuustyöpaikat ovat siirtyneet Meksikoon Naftan takia.

Asiasanat

Menot