fbpx
Uutiset

Trump: Amerikkalaistutkijat mukana selvittämässä sauditoimittajan kohtaloa

Presidentti Donald Trumpin mukaan yhdysvaltalaiset tutkijat tekevät yhteistyötä sekä Turkin että Saudi-Arabian kanssa sauditoimittaja Jamal Khashoggin kohtalon selvittämiseksi. Trump kommentoi asiaa Fox and Friends -televisio-ohjelman haastattelussa.

Turkkilainen diplomaattilähde kiisti kuitenkin valtiolliselle Anadolu-uutistoimistolle, että yhdysvaltalaisia tutkijoita olisi mukana tapauksen tutkinnassa.

Turkin viranomaiset epäilevät, että Khashoggi murhattiin hänen käydessään Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime viikolla. Toimittaja on ollut kadoksissa vierailusta lähtien.

Trump sanoi haastattelussa, että toimittajan kohtalo on saatava selville.

– Tällaista ei voi tapahtua. Me olemme erittäin tiukkoja. Meillä on tutkijoita siellä, ja teemme yhteistyötä Turkin kanssa ja suoraan sanottuna myös Saudi-Arabian kanssa, Trump sanoi.Britannia uhkaa seurauksillaBritannian ulkoministeri Jeremy Hunt uhkasi torstaina Saudi-Arabiaa vakavilla seurauksilla, jos Khashoggin kohtaloon liittyvät epäilyt pitävät paikkansa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan vaati, että Saudi-Arabia julkaisee valvontakamerakuvia tukemaan väitteitään, joiden mukaan Khashoggi poistui konsulaatista täysin kunnossa.

– Onko mahdollista, että konsulaatissa, lähetystössä ei olisi kamerajärjestelmiä, Erdogan kysyi turkkilaislehdissä julkaistuissa kommenteissa.

Konsulaatin mukaan valvontakamerat eivät olleet päällä kyseisenä päivänä.Turkin viranomaiset vuotivat nimet julkisuuteenTurkin viranomaiset ovat vuotaneet julkisuuteen niiden 15 saudiarabialaisen nimet, joiden viranomaiset tiettävästi epäilevät liittyvän Khashoggin katoamiseen.

Mediassa “kuolemanpartioksikin” kutsutun ryhmän jäsenten nimet ja kuvat julkaistiin New York Timesin mukaan lähellä Turkin hallitusta olevassa Sabah-lehdessä.

Kaikki miehet ovat Sabahin lähteiden mukaan Saudi-Arabian hallinnon palkkalistoilla. Yksi listan miehistä on Saudi-Arabian sisäisen turvallisuuden viraston ruumiinavausasiantuntija, yksi taas maan ilmavoimien luutnantti.

Turkin viranomaiset epäilevät, että Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin hänen käydessään Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime viikolla. Turkkiin kahdella yksityiskoneella samana päivänä saapuneen ja pikaisesti maasta poistuneen 15 saudimiehen ryhmän epäillään toteuttaneen murhan.

Kaikki miehet olivat tallentuneet lentokentän valvontakameroiden kuviin.

Saudi-Arabia on kiistänyt kaikki syytökset ja sanonut Khashoggin poistuneen konsulaatista elossa. Saudit eivät kuitenkaan ole esittäneet tästä mitään todisteita.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut saudeilta vastauksia Khashoggin katoamisesta. Myös Yhdysvallat on vaatinut painokkaasti asian selvittämistä ja ollut yhteydessä Saudi-Arabian johtoon.Kruununprinssi toimittajan kannoillaWashington Post puolestaan kertoo tiedustelulähteisiin vedoten, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli määrännyt toteutettavaksi operaation, jolla Khashoggi saataisiin houkuteltua maanpaosta takaisin Saudi-Arabiaan. Kruununprinssi olisi halunnut vangita hänestä kriittisesti kirjoittaneen toimittajan. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat saaneet käsiinsä viestejä, joissa saudiviranomaiset keskustelivat operaatiosta.

Useiden Khashoggin ystävien mukaan hän oli viime kuukausina saanut yhteydenottoja lähellä prinssi Mohammedia olevilta korkea-arvoisilta virkamiehiltä, jotka olivat tarjonneet hänelle hyviä työpaikkoja, jos hän palaisi Saudi-Arabiaan.

https://www.nytimes.com/2018/10/10/world/middleeast/jamal-khashoggi-saudi-turkey.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/crown-prince-sought-to-lure-khashoggi-back-to-saudi-arabia-and-detain-him-us-intercepts-show/2018/10/10/57bd7948-cc9a-11e8-920f-dd52e1ae4570_story.html?utm_term=.12ea3d397f1b

Asiasanat

Menot