Uutiset

Trump: Ehdotin tullivapautta G7-maiden välille - neuvottelut Pohjois-Korean kanssa "ainutkertainen" mahdollisuus rauhaan

La Malbaie
09.06.2018, 20:05

Talous

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvioi, että hänen lähipäivien neuvottelunsa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa on ”ainutkertainen mahdollisuus” rauhaan Pohjois-Korean kanssa. Trump kommentoi asiaa ollessaan lähdössä G7-maiden johtajien kokouksesta Kanadasta lauantaina.
– Tapaaminen Kimin kanssa on täysin tuntematonta maaperää, mutta olen todella luottavainen. Minusta tuntuu, että Kim haluaa tehdä jotakin suurta kansansa hyväksi ja nyt hänellä on siihen tilaisuus.
Trumpin mukaan Pohjois-Korea on työskennellyt erittäin hyvin mukana tapaamisen valmisteluissa.
Trump myös vakuutti, että hän huomaa jo neuvottelun ensi minuutin aikana, onko Kim tosissaan vai ei.
Yhdysvaltain presidentti luonnehti lauantaina G7-kokouksen tuloksia erittäin hyviksi. Trump kertoi ehdottaneensa tullivapautta G7-maiden välille.
Politicon mukaan Trumpin yllättävä ehdotus tullien ja muiden kaupan esteiden poistamisesta G7-maiden kesken on tulkittu lähinnä testipalloksi.
– Meidän pitäisi ainakin harkita kaikkien tullien ja kaikkien esteiden poistamista, Trump sanoi virkamiestahojen mukaan.
Toisaalta Trump samalla puolusti päätöstään määrätä tuontitullit Yhdysvaltoihin tuotavalle teräkselle ja alumiinille. Hänen mukaansa niitä ei tarvittaisi, jos muut maat kohtelisivat Yhdysvaltoja kansainvälisessä kaupassa oikeudenmukaisesti.
Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että G7-maiden johtajat sopivat Kanadan-kokouksessaan sitoutumisesta sääntöihin perustuvaan kauppaan. Merkelin mukaan G7-johtajat myös pääsivät sopuun tapaamisen lopuksi annettavan yhteisen julkilausuman sanamuodosta.
Kaupan osalta kokouksessa on pystytty Merkelin mukaan sopimaan tärkeistä kysymyksistä. Liittokansleri painotti, että oli tarpeen saada aikaan sitoutuminen sääntöihin perustuvaan kauppaan.
Merkel kuitenkin myönsi, että Yhdysvaltain ja muiden G7-maiden välille jäi edelleen merkittäviä erimielisyyksiä.

Venäjä ei haikaile takaisin ryhmään

Ennen lähtöään G7-kokouksesta Trump myös sanoi, että G7-maat ovat sitoutuneet Iranin ydinvoimapyrkimysten valvomiseen. Yhdysvallat erosi äskettäin Iranin kanssa solmitusta ydinsopimuksesta ja palautti voimaan Iranin-vastaiset pakotteet.
Trump lisäksi vakuutti suhtautuvansa myönteisesti ajatukseen Venäjän paluusta ryhmään, joka tunnettiin ennen nimellä G8. Venäjä erotettiin ryhmästä vuonna 2014 Krimin valtauksen jälkeen.
Venäjä on kuitenkin jo ehtinyt tyrmätä ajatuksen paluusta ryhmän jäseneksi. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä on hyvin tyytyväinen saadessaan työskennellä laajemman G20-ryhmän puitteissa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan kertoi, että eurooppalaiset G7-johtajat ovat sopineet, ettei Venäjä voi palata johtavien teollisuusmaiden ryhmän jäseneksi.

https://www.politico.eu/article/trumps-surprise-g7-pitch-we-should-at-least-consider-no-tariffs-steel-aluminum-trade/

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic