Kolumnit Uutiset

Trump ei tuo mennyttä takaisin

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi oli shokki liberaalin demokratian, ihmisoikeuksien ja globaalin yhteistyön kannattajille. Maailman ainoan supervallan johtoon valittiin henkilö, joka ei jaa mitään näistä arvoista. 

Vielä kampanjansa aikanakin Trump viljeli sovinistisia ja rasistisia lausuntoja. Ihmisarvosta ja kansainvälisestä yhteistyöstä hän on avoimen piittaamaton.

Liberaalin demokratian kannattajien keskuudessa vallitsee nyt epäusko ja hämmennys. Halvan populismin kääreessä vaikuttaa kaikkialla länsimaissa marssivan eteenpäin nurkkakuntaisuus, autoritarismin kaipuu ja ahdasmielinen konservatismi. Aivan kuin maailma olisi kääntämässä kelloja taaksepäin. 

Ranskan oikeistopopulistisen Front Nationale-puolueen johtohahmo Florian Philippot tiivisti Trumpin sielunkumppanien voitonriemun ja heidän vastustajiensa tappiomielialan twiittaamalla: Heidän maailmansa on luhistumassa, meidän on rakentumassa.

Philippot on kuitenkin väärässä. Historiallisessa perspektiivissä Trumpin voitto asettuu aivan erilaisiin mittasuhteisiin. 

Länsimailla on takanaan liberaalien ja humaanien aatteiden pitkä ja vääjäämätön voittokulku. Kehitys on aina ollut epätasaista, mutta yhtä askelta taaksepäin on lopulta seurannut vähintään kaksi askelta eteenpäin. 

Trump valittiin kyllä historiallisissa vaaleissa, mutta ei Trump niistä historiallisia tehnyt. Tämän teki hänen vastustajansa Hillary Clinton, joka oli ensimmäinen naispuolinen ehdokas USA:n presidentinvaaleissa koskaan. Edelliset historialliset vaalit pidettiin 2009, jolloin valittiin ensimmäinen musta presidentti Barack Obama.

Vielä muutamaa sukupolvea aiemmin tämä olisi ollut mahdotonta. Tuolloin oli itsestään selvää, että kaikissa Yhdysvaltojen vaaleissa kilpailee Trumpin kaltainen valkoinen setämies toista valkoista setämiestä vastaan.

Arvot, jotka 70-vuotiaassa Trumpissa järkyttävät, olivat aikoinaan aivan normaaleja, ja vielä jyrkempiäkin näkemyksiä esiintyi politiikan huipulla. 

Kun Alabaman kuvernööri George Wallace asettui riippumattomaksi ehdokkaaksi vuoden 1968 vaaleissa, hänen ohjelmanaan oli palauttaa rotuerottelu, joka vasta oli saatu Yhdysvalloissa puretuksi. Wallace voitti viisi osavaltioita etelässä ja keräsi merkittävän äänisaaliin myös useissa muissa. 

Kun Trump valittiin vajaat puoli vuosisataa vuotta myöhemmin, Yhdysvallat oli muiden länsimaiden tavoin ottanut valtavia harppauksia demokratiassa ja tasa-arvossa. 

Sen sijaan että ihonväri ja sukupuoli olisivat tehneet Trumpista varman voittajan naisehdokasta vastaan, hän joutui lähtemään kisaan altavastaajana ja sai vähemmän ääniä kuin vastustajansa.

Trumpin voitto ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että tasa-arvo ja demokratia ovat edenneet Yhdysvalloissakin pidemmälle kuin koskaan historiassa. 

Ja nämä arvot ovat edelleen puolustamisen arvoisia.

Andrei Sergejeff
andrei.sergejeff@hotmail.fi
Kirjoittaja on hämeenlinnalainen tietokirjailija.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic