fbpx
Uutiset

Trump haluaa jatkaa asevientiä Saudi-Arabiaan toimittajan murha- ja paloitteluepäilyistä huolimatta – Firmat vetäytyvät

USA:n kongressi on ottamassa tiukan kannan yli sadan miljardin dollarin asekauppoihin Saudi-Arabian kanssa. Kansainväliset yritykset vetäytyvät hankkeista Saudi-Arabian kanssa.
Turkkilaislehti Sabahin julkaisema valvontakamerakuva näyttää murhatuksi epäillyn toimittaja Jamal Khashoggin astumassa Saudi-Arabian konsulaattiin Turkin pääkaupungissa Ankarassa viime viikolla.

Yhdysvalloilla ei ole syytä keskeyttää asevientiä Saudi-Arabiaan, USA:n presidentti Donald Trump sanoo.

Trump puhui medioille kadonneen ja murhatuksi uskotun sauditoimittaja Jamal Khashoggin tapauksesta. Yhdysvalloissa viime vuodet asunut Khashoggi katosi viime tiistaina Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Turkkilaisviranomaiset ovat kertoneet Washington Postin mukaan, että heillä on hallussaan video- ja äänitallenteita, jotka todistavat, että Khashoggin tappoi konsulaatissa saudiarabialaiset turvallisuusjoukot.

Saudi-Arabian hallintoa jatkuvasti kritisoinutta toimittajaa kidutettiin ja kuulusteltiin ennen tappamista ja lopuksi hänen ruumiinsa paloiteltiin, Turkin viranomaiset sanovat.

Saudihallinto pitäytyy kannassaan, jonka mukaan Khashoggi lähti elävänä ulos maan konsulaatista.

Trumpin mukaan Saudi-Arabia hankkii USA:lta sotilaskalustoa jopa 110 miljardilla dollarilla. Hänen mukaansa asevientiä ei tule lopettaa toimittajan katoamisesta huolimatta, koska asehankinnat tuovat Yhdysvaltoihin työpaikkoja.

– Muutoin he vain kiikuttaisivat rahansa Venäjälle, Kiinalle tai jollekin muulle, Trump sanoo.

Kongressi empii asekauppoja

USA:n kongressissa suhtautuminen toimittajan katoamiseen on ollut huomattavasti tiukempaa sekä demokraatti- että republikaaniedustajien keskuudessa.

Senaatin ulkoasiainvaliokuntaa johtava republikaanisenaattori Bob Corker vaatii Saudi-Arabialle tiukkoja sanktioita, mikäli selviää, että toimittajan murhasi epäilyiden mukaisesti saudiarabialaiset turvallisuusjoukot.

Useat kongressiedustajat ovat vaatineet aseviennin laittamista jäähylle jo ennen Khashoggin katoamista.

Syynä ovat ennen kaikkea Saudi-Arabian iskut Jemeniin, joissa on kuollut tuhansia siviilejä.

– Saudit jatkavat siviilien ja toimittajien tappamista niin kauan, kun jatkamme heidän aseistamistaan ja auttamistaan, republikaanisenaattori Rand Paul kommentoi New York Timesille Khashoggin katoamista.

Khashoggin katoamisen uskotaan hankaloittavan Trumpin hallinnon kaavailemien jättimäisten asekauppojen toteuttamista.

USA:n lainsäädännön mukaan suuret asekaupat on hyväksytettävä kongressissa.

– Tämän tapauksen myötä asekaupat eivät tule vähään aikaan menemään läpi, ulkoasiainvaliokunnan johtaja Corker vakuutti tiedotusvälineille.

Saudit ja Turkki aloittavat yhteisen tutkinnan

Turkki hyväksyi torstaina Saudi-Arabian ehdotuksen, jonka mukaan Turkki ja Saudi-Arabia ryhtyvät tutkimaan Khashoggin katoamista yhdessä.

Tapausta tutkimaan tuleva Saudi-Arabian delegaatio saapui Turkkiin tänään perjantaina, turkkilaislähteet kertovat.

Turkkilaiset viranomaiset odottivat pääsyä Saudi-Arabian konsulaattiin jo torstaina, mutta viranomaiset eivät vielä saaneet lupaa tutkinnalle konsulaatin alueella.

Yhdysvallat osallistuvat niin ikään tutkintaan, Donald Trump kertoi.

Amerikkalaisviranomaisten kuten liittovaltion poliisin FBI:n on haettava erikseen toimilupaa tapauksen tutkimiseen, koska kadonnut toimittaja ei ollut Yhdysvaltojen kansalainen ja hän katosi USA:n ulkopuolella.

Yhteistyökumppanit vetäytyvät Saudi-Arabiasta

Khashoggin katoaminen on johtanut ulkomaisten yritysten ja sijoittajien perääntymiseen hankkeista Saudi-Arabian kanssa.

Avaruusturismia käynnistävä brittimiljardööri Richard Branson kertoi torstaina, että hänen omistamansa Virgin Group on laittanut yhteistyön Saudi-Arabian hallituksen kanssa jäihin.

Saudi-arabialaisen rahaston oli tarkoitus investoida miljardi dollaria Bransonin avaruushankkeeseen.

Mediakonserni AOL:n perustaja Steve Case kertoo vastaavasti, että AOL vetäytyy toistaiseksi yhteistyöstä saudien kanssa.

Useat kansainväliset mediatalot ovat päättäneet perua osallistumisensa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa lokakuun lopussa järjestettävään sijoitustapahtumaan.

Jamal Khashoggi

Kadonnut Jamal Khashoggi on saudiarabialainen toimittaja, joka on asunut kuluvan vuoden Yhdysvalloissa.

Saudi-Arabiassa useita merkittäviä medioita johtanut Khashoggi pakeni Saudi-Arabiasta syyskuussa 2017, kun maassa pidätettiin useita toisinajattelijoita.

Khashoggi katosi tiistaina 2. lokakuuta sen jälkeen, kun hän meni Saudi-Arabian Turkin konsulaattiin hakemaan asiakirjoja avioliittoa varten.

Turkkilaisviranomaisten mukaan video- ja äänitallenteet todistavat, että Khashoggia kuulusteltiin ja kidutettiin konsulaatissa, minkä jälkeen hänet murhattiin ja paloiteltiin.

Khashoggi kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabian hallinnosta. Hän toimi muun muassa Washington Postin kolumnistina.

Menot