fbpx
Uutiset

Trump ilmoitti Yhdysvaltojen erosta WHO:sta ja aikoo perua Hongkongin erityisaseman

Hongkongin aseman muutos on vastaus Kiinan säätämiin turvallisuuslakeihin.
Donald Trump piti lehdistötilaisuuden Valkoisessa talossa myöhään illalla Suomen aikaa. Kuva: epa08450850
Donald Trump piti lehdistötilaisuuden Valkoisessa talossa myöhään illalla Suomen aikaa. Kuva: epa08450850

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina illalla Suomen aikaa Yhdysvaltojen eroavan maailman terveysjärjestö WHO:n jäsenyydestä.

– Olemme kertoneet yksityiskohdat niistä uudistuksista, joita sen täytyy tehdä ja sitoutua välittömästi, mutta he ovat kieltäytyneet toimimasta. Koska he eivät ole tehneet vaadittuja ja tarpeellisia uudistuksia, päätämme tänään suhteemme WHO:n kanssa., Trump sanoi.

Trump syytti WHO:ta siitä, että Kiinalla on järjestössä täydellinen valta, vaikka se maksaa murto-osan Yhdysvaltojen maksamista jäsenmaksuista vuodessa.

Lisäksi Trump syytti Kiinaa koronaviruksen leviämisen peittelystä ja siitä, että Kiina salli viruksen kehittyä pandemiaksi ja tappaa yli 100 000 amerikkalaista.

– Kiinalaiset viranomaiset laiminlöivät raportointivelvollisuutensa WHO:lle ja painostivat sitä johtamaan maailmaa harhaan, kun virus löydettiin.

“Kiina rikkonut lupauksensa”

Lisäksi Trump ilmoitti perjantaisessa tilaisuudessaan, että hän ohjeistaa hallintoaan aloittamaan Hongkongin erityisaseman purkamisen Yhdysvaltojen lainsäädännössä. Tämä on Trumpin mukaan vastaus siihen, että Kiina ajaa Hongkongiin uusia turvallisuuslakeja. Tämän vuoksi Hongkong ei Trumpin mukaan ole enää tarpeeksi autonominen.

– Kiina väittää suojelevansa kansallista turvallisuutta. Totuus on, että Hongkong oli turvallinen ja vauras vapaana yhteiskuntana. Pekingin päätös poistaa kaiken tämän, Trump sanoi.

Trumpin mukaan Kiina on rikkonut lupauksensa Hongkongin autonomiasta. Hän sanoi, että Kiinan toiminta on tragedia Hongkongin kansalle, Kiinalle ja maailmalle.

– Kiina on korvannut lupauksensa yhdestä maasta ja kahdesta järjestelmästä yhdellä maalla ja yhdellä järjestelmällä, Trump sanoo.

Matkustussuositusta päivitetään

Trumpin mukaan tämänpäiväinen päätös vaikuttaa Hongkongin asemaan monella tapaa. Se koskee luovutussopimusta, teknologian yhteiskäyttöä ja vientikauppaa. Lisäksi matkustussuosituksia Hongkongiin päivitetään huomioimaan Kiinan kasvanut valvonta ja rangaistukset.

Lisäksi Yhdysvallat asettaa pakotteita niille Kiinan ja Hongkongin hallinnon jäsenille, jotka ovat olleet mukana tekemässä päätöksiä Hongkongin autonomian rapauttamisesta.

Trump syytti myös Kiinaa vakoilusta ja ilmoitti estävänsä tiettyjen Kiinan kansalaisten pääsyn Yhdysvaltoihin turvallisuussyistä.

Trump ei ottanut medialta vastaan kysymyksiä.

Menot