fbpx
Uutiset

Trump ja korkeimman oikeuden puheenjohtaja arvostelivat toisiaan – "Meillä ei ole Obama-tuomareita tai Trump-tuomareita"

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja otti poikkeuksellisesti kantaa Trumpin kommentteihin.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (vas.) tervehti korkeimman oikeuden puheenjohtajaa John Robertsia Washingtonissa helmikuussa 2017.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts otti poikkeuksellisesti kantaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kommentteihin.

Trump oli aiemmin kutsunut tuomari John Tigaria, joka oli kumonnut hänen määräyksensä kieltää turvapaikka joiltakin siirtolaisilta, “Obama-tuomariksi”.

– Meillä ei ole Obama-tuomareita tai Trump-tuomareita, Bush-tuomareita tai Clinton-tuomareita, Roberts sanoi tiedotteessaan vastauksena median yhteenotolle keskiviikkona paikallista aikaa.

– Mitä meillä on hyvin erityinen ryhmä sitoutuneita tuomareita, jotka tekevät parhaansa jakaakseen tasapuolisesti oikeutta. Tällainen itsenäinen tuomaristo on jotain, mistä meidän tulisi olla kiitollisia.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun korkeimman oikeuden puheenjohtaja vastasi julkisesti Trumpin toistuvaan kritiikkiin liittovaltion tuomioistuimista. Roberts ei kuitenkaan maininnut Trumpia nimeltä.

On ylipäänsä epätavallista, että Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden puheenjohtaja tekee lausunnon vastauksena presidentille. Puheenjohtaja johtaa yhdeksänjäsenistä korkeinta oikeutta.

Trump vastasi Twitterissä väittämällä, että “Obama-tuomareita todellakin on” ja että heillä on “aivan eri käsitys kuin ihmisillä, jotka vastaavat maamme turvallisuudesta”.

John Robertsin asetti virkaansa presidentti George W. Bush vuonna 2005.

Taustalla Trumpin yritykset kiristää maahanmuuttoa

Trump puhui maahanmuuttojärjestelmän kuormittumisesta julistaessaan 9. marraskuuta, että viranomaiset käsittelevät vain turvapaikka-anomuksia, jotka maahanpyrkijät esittävät virallisilla maahantuloasemilla.

Kansalaisoikeusryhmät veivät asian oikeuteen sanomalla, että Trumpin antama määräys rikkoo hallinto- ja maahanmuuttolakia.

San Franciscossa toimivan tuomari Jon Tigar kumosi tilapäisesti presidentti Trumpin määräyksen, joka olisi kieltänyt maahan laittomasti Meksikosta tulevilta siirtolaisilta mahdollisuuden hakea turvapaikkaa.

Päätös on voimassa 19. joulukuuta saakka, jolloin tuomari järjestää kuulemisen määräyksen jatkamisesta.

Tigarin asetti virkaansa presidentti Barack Obama.

Oikeusistuimet ovat estäneet myös aiempia Trumpin yrityksiä puuttua maahanmuuttolakeihin.

Yli 3 000 keskiamerikkalaista siirtolaista on saapunut Yhdysvaltain rajalla sijaitsevaan Tijuanan kaupunkiin ja saman verran arvioidaan olevan Mexicalissa, toisessa rajakaupungissa.

Menot