Uutiset

Trump ja Niinistö aloittivat yhteisen lehdistötilaisuuden myöhässä – joko päästään Yhdysvaltain sisäpolitiikan lisäksi puhumaan myös Suomesta?

Toimittajamme Ida Kannisto seuraa presidenttien lehdistötilaisuutta Valkoisen talon komeassa East Roomissa. Tilaisuus alkoi Suomen aikaa hiukan ennen puoli kymmentä. Päivitämme tähän juttuun lehdistötilaisuuden tärkeimmän annin.
Sauli Niinistö kuunteli Oval Officessa, miten Donald Trump syytti poliittisia kilpailijoitaan ajojahdista ja amerikkalaista lehdistöä korruptiosta. Yhteinen lehdistötilaisuus alkoi neuvottelujen jälkeen myöhässä. Kuva: Chris Kleponis / POOL
Sauli Niinistö kuunteli Oval Officessa, miten Donald Trump syytti poliittisia kilpailijoitaan ajojahdista ja amerikkalaista lehdistöä korruptiosta. Yhteinen lehdistötilaisuus alkoi neuvottelujen jälkeen myöhässä. Kuva: Chris Kleponis / POOL

Presidentit Donald Trump ja Sauli Niinistö astelivat median eteen East Roomin lehdistötilaisuuteen hetki sitten melkein puoli tuntia myöhässä. Neuvottelut olivat selvästi olleet lämpimät sen jälkeen, kun Niinistön vierailu oli saanut värikkään ja jopa kaaottisen alun Yhdysvaltojen sisäpolitiikan melskeistä.

Trump aloitti vitsailemalla, että Niinistö on todella suosittu, kun on vetänyt näin paljon mediaa paikalle. Niinistö vastasi vitsiin sanomalla, että ”eivätpä ne taida minun perässäni olla”.

Trump esitti heti perään pahoittelut ja rakkaudenosoituksen Suomen kansalle viitaten Kuopion oppilaitoshyökkäykseen. Trump nosti myös esiin Yhdysvaltojen ja Suomen 100-vuotiset diplomaattiset suhteet, joita juhlitaan parhaillaan. Trump korosti maita yhdistäviä yhteisiä arvoja.

Hän nosti esiin, että Suomi ei kuitenkaan ole Naton jäsen.

– Säästätte siinä paljon raha, Trump heitti.

Merenkulun turvallisuus ja arktinen esillä

Trump korosti alkusanoissaan, että Suomi ja Yhdysvallat jakavat yhteisen intressin merenkulun turvallisuutta kohtaan. Myös arktisen alueen ympäristöasioissa ja esimerkiksi turvallisten G5-mobiiliverkkojen rakentamisessa maat ovat hänen mukaansa löytäneet yhteisen sävelen. Trump kehui Nokiaa ”mahtavaksi yhtiöksi”, mainitsi myös Nokian renkaiden avanneen uuden ison tehtaan Yhdysvaltoihin ja olleen luoneessa uusia työpaikkoja Tennesseen osavaltioon.

Alkupuheenvuoro vilisi Trumpille ominaiseen tyyliin isoja investointeja ja kasvun tunnusmerkkejä, joissa Suomi tai suomalaiset yritykset ovat Yhdysvalloissa mukana. Trump kuvasi Yhdysvaltojen taloutta maailman kuumimmaksi ja sanoivat, että kaikki haluavat olla siinä mukana.

Edelleen Trump sanoi, että EU:lle olisi kuitenkin tehtävä jotakin, koska se ei ole hänen mukaansa kohdellut Yhdysvaltoja reilusti kauppapolitiikassa vuosikausiin.

Suomalaisia Trump kuvasi mahtavaksi kansaksi, jonka ystävyydellä on Yhdysvalloille suuri merkitys. Sitten Trump jatkoi mainostamalla Yhdysvaltojen erinomaisia sotilaslentokoneita ja muita teollisuustuotteita.

Niinistö kertoi ehtineensä ennen tapaamista viettää vähän vapaa-aikaa ja käydä museoissa Washington DC:ssä. Hän totesi perehtyneensä Yhdysvaltojen historiaan ja jatkoi, että Yhdysvalloilla on täällä loistava demokratia.

– Pitäkää se iskussa, Niinistö sanoi Trumpille.

Niinistö muistutti kaikkien tietävän, että Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja. Niinistön mukaan kuitenkin myös Yhdysvallat tarvitsee Eurooppaa. Etenkin turvallisuuspolitiikassa kaksi mannerta ovat hänen mukaansa oppineet ja saaneet tukea toisiltaan.

Yhdysvaltojen kiistat eivät jätä rauhaan

Alkutapaaminen kuuluisassa presidentin työhuoneessa Oval Officessa meni aiemmin illalla Trumpin yksinpuheluksi, jossa hän syytti kovin sanoin demokraattipoliitikkoja ”häpeällisen” virkasyytteen alulle laittamisesta.

Lehdistötilaisuudessa on paikalla myös varapresidentti Mike Pence ja delegaatioiden jäseniä kummastakin maasta.

Kun presidentit edellisen kerran tapasivat Valkoisessa talossa elokuussa 2017, tunnelma oli leppoisa ja rento. Nyt Yhdysvaltain sisäpoliittinen tilanne kiristää Trumpia, joka vastasi amerikkalaistoimittajan kysymykseen virkasyytteestä ja Ukrainan presidentin väitetystä painostamisesta kiihkeällä yksinpuhelulla. Niinistön tehtäväksi jäi kuunnella sitä vierestä.

Alkusanoissaan presidentit kuitenkin myös vitsailivat: he totesivat Suomen olevan yksi maailman onnellisimmista maista. Trump letkautti sen johtuvan siitä, että ”olette hankkiutuneet eroon Pelosista ja Schiffistä” (virkasyytteen takana olevat demokraattijohtajat). Trump totesi vitsikkäästi Suomen olevan onnellinen maa ja Niinistön onnellinen presidentti.