fbpx
Uutiset

Trump kadonneesta sauditoimittajasta: Tällaista ei voi sallia tapahtuvan

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on keskustellut Saudi-Arabian johdon kanssa kadonneen sauditoimittaja Jamal Khashoggin kohtalosta.

Trump sanoi Valkoisessa talossa puhuneensa saudien kanssa useamman kerran sen jälkeen, kun Khashoggi katosi 2. lokakuuta.

– Tämä on hyvin vakava tilanne meille ja Valkoiselle talolle. Uskon, että selvitämme tämän. Me emme voi sallia, että tällaista tapahtuu toimittajille tai kenellekään, Trump sanoi.

Turkkilaiset viranomaiset tutkivat samalla valvontakamerakuvia selvittääkseen kadonneen Khashoggin liikkeitä.

Turkkilaisen 24-kanavan julkaisemalla videolla näkyy, kuinka Khashoggi menee sisälle konsulaattiin. Noin kahta tuntia myöhemmin konsulaatista lähtee musta pakettiauto, joka ajaa parin kilometrin päähän Saudi-Arabian pääkonsulin virka-asunnolle.

Turkin viranomaiset epäilevät, että kriittisesti Saudi-Arabian hallinnosta kirjoittanut Khashoggi murhattiin ja paloiteltiin konsulaatissa viikko sitten. Saudi-Arabia on kiistänyt väitteet, mutta ei ole esittänyt mitään todisteita siitä, että toimittaja olisi lähtenyt lähetystöstä elossa.

Turkkilaismedian mukaan Turkin viranomaiset epäilevät, että Khashoggin tappoi Saudi-Arabiasta saapunut 15 ihmisen “kuolemanpartio”. Ryhmä laskeutui Istanbuliin katoamispäivänä kahdella yksityiskoneella, media kertoo.Kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabian politiikastaSauditoimittaja Khashoggi kirjoitti yhdysvaltalaislehti Washington Postiin. Hän on kirjoittanut kriittisesti muun muassa Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammed bin Salmanin politiikasta sekä Saudi-Arabian Jemenissä käymästä sodasta.

Khashoggi aikoi hakea konsulaatista asiakirjoja avioliittoa varten.

Khashoggin morsian on pyytänytTrumpilta apua katoamistapauksen selvittämiseen. Hatice Cengiz vetosi Washington Postissa julkaistussa kirjoituksessa Trumpiin ja tämän puolisoon Melaniaan, jotta he auttaisivat katoamisen tutkinnassa.Lämmin vastaanotto aiemmalla vierailullaCengiz kertoo kirjoituksessaan, että Khashoggi kävi suurlähetystössä kertaalleen 28. syyskuuta. Mies oli jo tuolloin hieman huolestunut, mutta ei morsiamen mukaan uskonut, että hänelle voisi sattua mitään pahaa Turkissa ollessaan.

– Kun lähetystön virkailijat toivottivat hänet ensimmäisellä käynnillä lämpimästi tervetulleeksi ja vakuuttivat, että vaadittavat paperit järjestyisivät, Jamal tuskin oli huolissaan mennessään sinne toista kertaa, Cengiz kirjoittaa.

Cengiz kertoo, että alkoi olla peloissaan odotettuaan kolme tuntia lähetystön ulkopuolella. Kun morsian lopulta kysyi lähetystöltä sulhasestaan, hänelle sanottiin, että mies oli jo lähtenyt.

https://www.washingtonpost.com/news/global-opinions/wp/2018/10/09/please-president-trump-shed-light-on-my-fiances-disappearance/?utm_term=.130cde18427b

Asiasanat

Menot