fbpx
Uutiset

Trump käytti veto-oikeuttaan Jemenin sotaan, taustalla vaikuttaa pyrkimys rajoittaa Iranin roolia alueella

Yhdysvaltain presidentti vaalii suhteitaan Saudi-Arabiaan kovasta kritiikistä huolimatta.
Koleraan sairastunut lapsi saa hoitoa Sanaassa maanantaina. Koleraan on sairastunut maassa satoja tuhansia ihmisiä. Kuva: YAHYA ARHAB
Koleraan sairastunut lapsi saa hoitoa Sanaassa maanantaina. Koleraan on sairastunut maassa satoja tuhansia ihmisiä. Kuva: YAHYA ARHAB

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on käyttänyt toisen kerran veto-oikeuttaan, tällä kertaa hän kumosi kongressin päätöslauselman, jonka mukaan Yhdysvallat ei olisi enää saanut tukea Saudi-Arabiaa Jemenin sodassa.

Yhdysvalloissa ihmetellään Trumpin itsepäistä halua tukea Saudi-Arabiaa. Esimerkiksi moni asia viittaa siihen, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli maailmalla suurta huomiota herättäneen journalisti Jamal Khashoggin murhan takana. Trump on ollut myös innokkaasti vetämässä amerikkalaisia joukkoja pois Afganistanin ja Syyrian sodista.

Miksi Jemenin sota on niin tärkeä Yhdysvalloille?

Trump perusteli vetoaan seuraavasti:

– Tämä päätöslauselma on tarpeeton, vaarallinen yritys heikentää perustuslaillisia valtuuksiani, se vaarantaa Yhdysvaltain kansalaisten ja urheiden sotilaiden elämän, sekä tänään että huomenna, presidentti sanoi New York Timesin mukaan.

Ensimmäisen kerran Trump käytti vetoaan kuukausi sitten torjumalla kongressin yrityksen tehdä tyhjäksi hänen hätätilan julistuksensa Meksikon vastaisella rajalla.

“Vain kongressi saa päättää sodasta ja rauhasta”

– Tämä on hyvin surullista, sanoi demokraatteja edustava edustajainhuoneen jäsen Ro Khanna.

– Hän ei ole pitänyt yllä perustuslakia, jonka mukaan kongressilla on oikeus päättää sodasta ja rauhasta, hän jatkoi.

Edustajainhuoneen enemmistöjohtaja Steny Hoyer puolestaan kertoi toimittajille Jemenin sodasta seuraavaa:

– Siellä uhkaa 22 miljoonaa ihmistä kuolla. Ei ehkä luodeista, mutta he voivat nääntyä nälkään tai sairauksiin koska he eivät saa lääkkeitä, hän sanoi uutiskanava Al Jazeeran mukaan.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain pitää toimia Jemenissä olevan humanitaarisen kriisin vuoksi.

Jemenin sodassa on YK:n mukaan kuollut ainakin 10 000 siviiliä, joista iso osa Saudi-Arabian johtaman liittouman tekemissä ilmaiskuissa.

Saudi-Arabian tuella Irania vastaan

Yhdysvallat on antanut miljardeja dollareja Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle näiden sotiessa huthi-kapinallisia vastaan, joita puolestaan tukee Iran.

Olennaista Trumpin kannalta onkin juuri Iranin rooli sodassa.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltain keskeisin liittolainen Lähi-idässä Iranin vastaisissa toimissa. Trump on päättänyt eristää Iran, jonka hän katsoo edelleen havittelevan ydinasetta.

Yhdysvallat vetäytyi yksipuolisesti Iranin ydinsopimuksesta, jonka mukaan Iran oli sanoutunut irti ydinaseen kehittelystä ja vastineeksi sen vastaisista pakotteista oli luovuttu.

Jemenin sodassa mukana olevat Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ylistivät Trumpin ratkaisua.

Kriitikoiden mukaan Trumpin veto kuitenkin antoi ”vihreää valoa” Jemenin kauheuksien jatkumiselle.

Yhdysvallat tarvitsee lähikuukausina Saudi-Arabian tukea myös Israelin ja palestiinalaisten välisissä suhteissa. Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner on neuvotellut viime kuukaudet ahkerasti arabijohtajien kanssa Trumpin ajamasta rauhansopimuksesta Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Jemenin sota

Jemenin sisällissota laajeni maaliskuussa 2015 kun huthi-kapinalliset sauvat haltuunsa ison osan maan länsiosasta ja pakottivat presidentti Abdrabbuh Mansour Hadin pakenemaan ulkomaille.

Shiiamuslimeja olevat huthit saivat tukea Iranilta. Tästä huolestuneet Saudi-Arabia ja kahdeksan muuta arabimaata aloittivat ilmaiskujen sarjan Hadin hallituksen palauttamiseksi valtaan.

Yhdysvallat on antanut liittoumalle miljardien dollarien edestä ase- ja tiedusteluapua.

YK:n mukaan ainakin 10 000 siviiliä on saanut surmansa sodan aikana. Heistä iso osa on kuollut Saudi-Arabian liittouman ilmaiskuissa.

Liittouman toimeenpaneman saarron takia Jemenissä kärsitään nälästä, sillä yli 80 prosenttia ruoasta tuodaan sinne ulkomailta.

Maassa on myös maailman pahin koleraepidemia. Noin 600 000 ihmistä on siellä sairastunut koleraan. Noin 2 000 on jo kuollut tautiin.

Menot