fbpx
Uutiset

Trump lähetti joukkoja Syyriaan suojelemaan öljykenttiä, mutta tärkeämpi syy on toinen

Yhdysvalloilla on nyt vähintään yhtä paljon sotilaita Syyriassa kuin Trumpin astuessa virkaan vuonna 2017.
Joulukuussa 2018 Trump määräsi kaikkien Syyriassa olevien amerikkalaissotilaiden vetämisen maasta. Nyt hän lähetti sinne lisää joukkoja. Kuva: JIM LO SCALZO
Joulukuussa 2018 Trump määräsi kaikkien Syyriassa olevien amerikkalaissotilaiden vetämisen maasta. Nyt hän lähetti sinne lisää joukkoja. Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain joukkoja ja panssaroituja ajoneuvoja siirtyi torstaina Koillis-Syyriaan suojelemaan alueen öljykenttiä siltä, että ne eivät joudu Islamilainen valtio (Isis) -terroristijärjestön käsiin.

Asiasta kertoivat USA Today ja Politico -lehdet.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kymmenet sotilaat ja alle 10 panssaroitua ajoneuvoa siirtyivät Koillis-Syyriaan Irakista. Joukot siirtyvät Deir ez-Zorin maakuntaan miehittämään tukikohdat, joista amerikkalaiset lähtivät vasta viime viikolla kun presidentti Donald Trump yllättäen määräsi vetäytymisen sieltä.

Yhdysvaltain uusin missio Syyriaan merkitsee, että maassa on vähintään yhtä paljon amerikkalaisjoukkoja kuin silloin kun Trump astui virkaan.

Tammikuussa 2017 Trumpin vannoessa virkavalan Syyriassa oli amerikkalaisia joukkoja noin 500 hengen verran.

Eläkkeellä oleva amerikkalaiskenraali Jack Keane arvioi Politicolle, että nyt Syyriaan on menemässä yhdysvaltalaisia sotilaita pataljoonan verran, eli noin 600 sotilasta.

Kun Etelä-Syyriassa olevat amerikkalaisjoukot lasketaan mukaan, yhdysvaltalaisia sotilaita olisi Syyriassa noin tuhannen hengen verran.

Kongressi: Trump petti kurdit

Trumpin tultua virkaan amerikkalaissotilaiden määrä Syyriassa nousi vuoden 2017 loppuun mennessä noin 2 000:een.

Joulukuussa 2018 Trump määräsi kaikkien Syyriassa olevien amerikkalaissotilaiden vetämisen maasta. Nämä joukot olivat toimineet neuvonantajina ja taistelleet yhdessä kurdijoukkojen kanssa Isisiä vastaan.

Tuon ilmoituksen takia silloinen puolustusministeri Jim Mattis erosi virasta. Kongressi painosti Trumpia säilyttämään Syyriassa ainakin tuhat amerikkalaissotilasta.

Lokakuun alussa Trump taas määräsi käytännössä kaikkien amerikkalaisjoukkojen vetäytymisen Syyriasta, mikä mahdollisti Syyrian hyökkäyksen kurdijoukkojen kimppuun Koillis-Syyriassa.

Kongressin mukaan presidentin päätös oli petos kurdeja kohtaan ja mahdollisti uuden kaaoksen syntymisen alueella.

Sunnuntaina Trump kertoi puheessaan, että Yhdysvallat jättää Syyriaan sotilaita valvomaan öljykenttiä. Samassa puheessa hän ilmoitti Isis-johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolemasta.

– Haluan tuoda sotilaamme kotiin, mutta haluan varmistaa öljyn, hän sanoi Politicon mukaan.

Kurdeja ei sittenkään jätetty yksin

Syyrian öljykenttien varmistaminen ei kuitenkaan ole ensisijainen syy sotilaiden pitämiselle Syyriassa.

Trump sai osakseen siksi paljon kritiikkiä kurdien hylkäämisestä, että sotilaiden lähettämisellä Syyriaan halutaan nyt vakuuttaa kurdijohtoiset SDF-joukot siitä, että heitä ei ole jätetty yksin.

– Lipun pitäminen liehumassa alueella on tärkeää siksi, että kurdit saavat tietää, että me emme tyystin jätä heitä yksin, sanoi eräs entinen johtava upseeri Politicolle.

Öljy on hänen mukaansa toissijainen tekijä tässä kuviossa. Amerikkalaisjoukot toimivat myös pelotteena Venäjän tukemille Syyrian joukoille olla etenemättä alueelle, myönsi puolustusministeri Mark Esper aiemmin tällä viikolla.

Menot