Uutiset

Trump on pahentanut USA:n köyhien asemaa

Yhdysvaltalaisten köyhyys on lisääntymässä dramaattisesti presidentti Donald Trumpin kaudella, sanoo maan tilannetta tutkinut YK:n köyhyysraportoija Philip Alston.

Alstonin raportti esitellään YK:n ihmisoikeusneuvostolle Genevessä kuun lopussa.

Alstonin mukaan Trump pyrkii politiikallaan palkitsemaan rikkaita ja rankaisemaan köyhiä estämällä näiltä pääsyn välttämättömiin avustuksiin.

– Tämä on systemaattinen hyökkäys Amerikan hyvinvointiohjelmaa vastaan ja se heikentää sosiaalista turvaverkkoa niiltä, jotka eivät pärjää omillaan, Alston sanoi Guardian-lehdelle.

Miljoonat amerikkalaiset taistelevat jo pärjätäkseen jokapäiväisessä elämässä.

– Mikäli ruokakupongit ja pääsy terveydenhoitoon poistetaan ja asumistukia leikataan, vaikutus marginaaleissa eläviin ihmisiin on valtava.

Alston kävi raporttiaan varten tutkimassa köyhien amerikkalaisten tilannetta paikan päällä. Hän kävi muun muassa Los Angelesin Skid Rowssa, Alabaman mustien asuttamilla alueilla, Länsi-Virginian hiilialueilla sekä hurrikaanin runtelemassa Puerto Ricossa.

Washington Post kertoo hänen käyneen Alabamassa tapaamassa perhettä, joka yritti sinnitellä kodissaan 958 dollarin (818 e) kuukausitulolla.

Yhdysvaltain infrastruktuurin pettäminen näkyi heidän talossaan jätteiden ja jäteveden määränä. Sisäseinissä kasvoi hometta. Alston oli nähnyt aiemmin vastaavaa vain kehitysmaissa.

– (Yhdysvaltain) kansalaiset elävät lyhyemmän ja sairaamman elämän kuin muiden rikkaiden demokratioiden asukkaat. Trooppiset taudit ovat yleisiä ja maassa on maailman korkein vankien määrä… sekä eniten ylipainoisia kehittyneessä maailmassa, Alston sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Epätasa-arvo näkyy Alstonin mukaan tilastoissa. Mustat elävät 2,5 kertaa todennäköisemmin köyhyydessä ja heidän työttömyyslukunsa ovat kaksinkertaiset.

Kodittomia maassa on ainakin 550 000.

Tilastojen mukaan noin 41 miljoonaa amerikkalaista eli noin 12,7 prosenttia väestöstä elää köyhyydessä. Joka kolmas heistä on lapsi.

Nuorisoköyhyydessä Yhdysvallat on kehittyneiden maiden huipulla. Nämä tilastot ovat vuodelta 2016, eli ennen kuin Trump astui virkaan.

Alston kirjoitti Twitterissä, että vuoden 2017 köyhyystilastot julkaistaan vasta ensi syyskuussa. Hän kertoo uskovansa vahvasti, että 1,5 biljoonan dollarin verokevennykset rikkaille ja hyvinvointipalvelujen leikkaaminen tekevät tilanteesta entistä pahemman.

Rikkaiden verokevennysten lisäksi eroa jyrkentää Trumpin ja republikaanien kongressissa hyväksyttämä verolaki, joka on hyödyksi rikkaille ja pahentaa epätasa-arvoa.

Verouudistus varmisti Alstonin mukaan sen, että Yhdysvallat pysyy kehittyneen maailman epätasa-arvoisimpana maana.

Nobel-palkittu ekonomisti Joseph Stiglitz sanoo Guardianille, että Trumpin hallinto peri pahan epätasa-arvoisen tilanteen jo edeltäjiltään.

– Häiritsevää on kuitenkin se, että Trump ei ryhtynyt toimiin tilanteen parantamiseksi, vaan tilanteen pahentamiseksi.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti jo kesäkuussa 2016 Yhdysvaltojen korkeasta köyhyystasosta. Silloin joka seitsemäs amerikkalainen eli köyhyydessä. IMF kehotti Yhdysvaltoja nostamaan minimipalkkaa ja tarjoamaan palkallista äitiyslomaa naisille kannustaakseen näitä töihin.

Joka neljäs maailman 2 208 miljardööristä on amerikkalainen.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic