fbpx
Uutiset

Trump pyysi anteeksi Brett Kavanaugh'lta

Presidentin mielestä FBI:n tutkimus puhdisti korkeimman oikeuden tuomariksi nimitetyn maineen.
Presidentti Donald Trump (oik.) onnitteli kädestä pitäen Yhdysvaltain korkeimman oikeden uutta tuomaria Brett Kavanaughia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyysi anteeksi Brett Kavanaugh’lta sitä, miten Kavanaugh’ia oli kohdeltu tuomarinimitysprosessin aikana.

Kavanaugh vannoi maanantaina Valkoisessa talossa virkavalan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi. Senaatin viime viikon kuulemisessa kalifornialainen professori Christine Blasey Ford oli syyttänyt Kavanaugh’ta seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 1982.

– Kansakuntamme puolesta haluan pyytää anteeksi Brettiltä ja koko hänen perheeltään sitä kauheaa tuskaa ja kärsimystä, jonka olette joutuneet kestämään, Trump sanoi valanvannomisseremonian aluksi.

“FBI puhdisti maineen”

Senaatti hyväksyi lauantaina Trumpin tuomariehdokkaan Kavanaugh’n korkeimman oikeuden elinikäiseksi tuomariksi. Äänet jakaantuivat 50–48. Republikaanileirin tueksi tuli yksi demokraatti.

Tilanne oli ennen äänestystä niin täpärä, että Trump joutui maltillisten republikaanien paineessa määräämään liittovaltion poliisin FBI:n pikatutkinnan väitetyistä väärinkäytöksistä. Fordin lisäksi kaksi muutakin naista oli kertonut Kavanaugh’n ahdistelusta.

Trump, joka oli viime viikolla pilkannut Fordia yleisötilaisuudessa, sanoi maanantaina, että FBI:n tutkimus puhdisti Kavanaugh’n maineen.

– Miestä tai naista tulee pitää syyttömänä niin kauan kun häntä ei ole todettu syylliseksi. Ja teidät on nyt historiallisella tarkkuudella todettu syyttömäksi, Trump sanoi keräten yleisöltä aplodit.

Äidiltä inspiraatio

Kavanaugh kertoi saaneensa työhönsä inspiraatiota äidiltään, Marylandin osavaltion tuomarilta. Hän korosti sitoutumistaan edistää naisten asiaa. Lisäksi hän kertoi, että kaikki hänen viimeksi palkkaamansa alaiset ovat olleet naisia.

Kavanaugh sanoi, että hän astuu korkeaan virkaan ilman katkeruutta huolimatta nimitysprosessin poliittisesta taistelusta, joka tuhosi hänen perheensä ja hänen maineensa.

Brett Kavanaugh kuului erikoissyyttäjä Kenneth Starrin lakimiestiimiin, joka tutki 1990-luvulla demokraattipresidentti Bill Clintonin toimia Valkoisen talon harjoittelijan kanssa.

Christine Blasey Ford on puolestaan ollut asianajajansa mukaan kykenemätön palaamaan kotiinsa, koska hän on saanut liukuhihnalla tappouhkauksia.

53-vuotias Kavanaugh aloittaa työnsä korkeimmassa oikeudessa jo tänään tiistaina. Korkeimmassa oikeudessa on yhdeksän tuomaria, joista viiden katsotaan Kavanaugh’n nimityksen jälkeen kuuluvan konservatiivien leiriin.

Menot