Uutiset

Trump saa vapauttavan päätöksen tänään – historiallinen virkarikosoikeudenkäynti päättyy

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin odotetaan päättyvän tänään keskiviikkona Suomen aikaa klo 23.

Republikaanienemmistöisen senaatin on määrä äänestää tuolloin, tuomitaanko Trump virkarikossyytteistä. Trumpin odotetaan vapautuvan syytteistä.

Republikaaneilla on 53 paikkaa senaatin 100 paikasta, eikä kukaan republikaanisenaattoreista ole sanonut kannattavansa Trumpin tuomitsemista.

Presidentin kaatamiseen vaadittaisiin kahden kolmasosan enemmistö.

Trumpia syytetään virkarikosoikeudenkäynnissä vallan väärinkäytöstä ja kongressin harhauttamisesta. Syytteet liittyvät Trumpin keskusteluun Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, jonka Trump halusi alkavan tutkia entistä varapresidenttiä Joe Bideniä ja tämän poikaa Hunter Bideniä. Trump kieltää tehneensä väärin.

Republikaanisenaattorit äänestivät kumoon demokraattien ehdotuksen, joka olisi tuonut todistajia kuultavaksi ja uusia todisteita oikeudenkäyntiin.

Viime päivinä osa republikaanisenaattoreista on arvostellut Trumpin käyttäytymistä, mutta heidän mukaansa sellainen ei kuitenkaan oikeuta potkujen antamista presidentille.

– Nyt on aika maallemme tulla yhteen ja parantaa haavat, jotka erottavat meitä, sanoi republikaanisenaattori John Cornyn Reutersin mukaan.

Kyseessä on kolmas virkarikosoikeudenkäynti Yhdysvaltain historiassa. Demokraattienemmistöinen edustajainhuone nosti syytteet joulukuussa, ja oikeudenkäynti alkoi senaatissa 16. tammikuuta.

Trump, 73, kampanjoi päästäkseen toiselle presidenttikaudelleen. Vaalit pidetään 3. marraskuuta.

Menot