fbpx
Uutiset

Trump taipui tuomitsemaan valkoisen ylivallan kannattajat ja Proud Boys -äärijärjestön

Presidentti vastasi republikaanisenaattoreiden vaateisiin valkoisen ylivallan tuomitsemiseksi noin kaksi vuorokautta kansakuntaa kuohuttaneen vaaliväittelyn jälkeen.
Presidenttiä on vaadittu tuomitsemaan valkoinen ylivalta aiemminkin, mutta hän ei ole aina niin tehnyt.
Presidenttiä on vaadittu tuomitsemaan valkoinen ylivalta aiemminkin, mutta hän ei ole aina niin tehnyt. Kuva: EPA

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump taipui tuomitsemaan selväsanaisesti valkoisen ylivallan kannattajat ja Proud Boys -äärijärjestön.

Presidentti vastasi republikaanisenaattorien ja demokraattien vaateisiin valkoisen ylivallan tuomitsemisesta torstai-iltana paikallista aikaa Fox Newsin haastattelussa noin kaksi vuorokautta kansakuntaa kuohuttaneen vaaliväittelyn jälkeen. Asiasta kertoi muun muassa uutissivusto Axios.

–  Olen sanonut sen monta kertaa, haluan tehdä asian selväksi, tuomitsen KKK:n (Ku Klux Klan). Tuomitsen kaikki valkoisen ylivallan kannattajat. Tuomitsen Proud Boysin, Trump sanoi Foxilla ohjelman juontajalle Sean Hannitylle.

Presidenttiä on vaadittu tuomitsemaan valkoinen ylivalta aiemminkin, mutta hän ei ole aina niin tehnyt. Asia nousi jälleen tapetille sen jälkeen, kun Trump ei suostunut tuomitsemaan Proud Boysia, kun häntä pyydettiin näin tekemään tiistaina vaaliväittelyssä.

Torstaisessa haastattelussa Trump vaati lisäksi, että hänen presidentinvaalien demokraattihaastajansa Joe Biden tuomitsisi vuorostaan Antifan. Antifa on äärivasemmistolainen antifasistinen verkosto, joka toimii useissa eri maissa. Se pyrkii muun muassa vastustamaan äärioikeistoa ja rasismia.

Trump on asettunut toisinaan ääriryhmien puolelle

Hill-lehden mukaan Trump on toisinaan tuominnut yksittäisissä tilanteissa valkoisen ylivallan kannattajia ja viharyhmittymiä, mutta on myös usein puolustanut tällaisia ryhmiä. Hän muun muassa puolusti kesällä nuorta miestä, jota syytettiin kahden ihmisen ampumisesta kuoliaaksi Black Lives Matter -mielenosoituksen yhteydessä Wisconsinin Kenoshassa.

Tiistaina järjestetyssä ensimmäisessä presidentinvaaliväittelyssä Trumpia pyydettiin tuomitsemaan valkoinen ylivalta ja erityisesti Proud Boys -ryhmä.

Tuomitsemisen sijaan hän välitti heille viestin “Proud Boys, stand back and stand by”. Stand back voi tarkoittaa suomeksi esimerkiksi vetäytymistä tai perääntymistä. Stand by taas viittaa valmiudessa oloon.

Väittelyn jälkeen monet republikaanit alkoivat tehdä pesäeroa Trumpin näkökantoihin ja useat republikaanisenaattorit vaativat presidenttiä selventämään kommenttejaan.

Menot