fbpx
Uutiset

Trump taipumassa lähtöön Valkoisesta talosta – suomalaiselle kansanedustajalle vetoomuksia painostaa vaalituloksen mitätöimiseksi

Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi kertoo saaneensa useita sähköposteja, joissa häntä ja muita viestin saaneita on kehotettu osallistumaan toimiin Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksen mitätöimiseksi. Tuoreimmassa viestissä Trump-aktivistit kehottavat lähestymään osavaltiokongressin jäseniä puhelimitse. Hassi pitää tällaista mitätöintikampanjointia ennenkuulumattomana.
Donald Trump vastasi toimittajien kysymyksiin ensimmäistä kertaa vaalitappionsa jälkeen. Kuva: epa08845162
Donald Trump vastasi toimittajien kysymyksiin ensimmäistä kertaa vaalitappionsa jälkeen. Kuva: epa08845162

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on taipumassa vallanvaihtoon. Trump sanoi torstaina lähtevänsä valkoisesta talosta, jos valitsijamiehet äänestävät Joe Bidenin presidentiksi. Trumpilta kysyttiin asiasta kiitospäivän tiedotustilaisuudessa.

– Varmasti teen niin, varmasti teen niin. Ja tiedätte sen, presidentti sanoi.

Trumpin lausunto on lähimpänä marraskuun kolmantena järjestetyn presidentinvaalin tappion myöntämistä. Biden voitti vaalissa 306 valitsijamiestä, Trump 232. Valitsijamiesten on määrä kokoontua antamaan äänensä 14. joulukuuta.

Yhdysvalloissa presidentiksi ei valita eniten ääniä saanutta ehdokasta, vaan eniten valitsijamiehiä saanut ehdokas. Valitsijamiehet ovat puolueuskollisia, jotka lupaavat tukea osavaltiossaan eniten saanutta ehdokasta.

Bidenin on määrä vannoa virkavalansa tammikuun 20. päivä.

Suomalaiskansanedustajaa kehotettu painostamaan

Vaikka Trump on nyt ensimmäistä kertaa luvannut luopua vallasta, hän jatkoi yhä vaaliyöstä lähtien jatkuneella tutulla linjallaan. Trump sanoi, että tappion myöntäminen on hänelle vaikeaa, koska vaaleissa oli “massiivinen määrä vilppiä”.

– Vaalit olivat vilpilliset… korkeimmalla tasolla, Trump väitti. Hän ei esittänyt mitään todisteita väitteelleen.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Trump vastasi toimittajien kysymyksiin lähes kuukausi sitten pidettyjen vaalien jälkeen. Hän ei ole suostunut tunnustamaan tappiotaan, joskin antoi siunauksensa vallanvaihtoprosessin aloittamiselle, kun paine hänen omasta puolueestaan alkoi voimistua.

Trumpin kampanja on käyttänyt valtavasti aikaa ja energiaa vaalituloksen muuttamiseen vaa’ankieliosavaltioissa. Kampanja on nostanut useita oikeusjuttuja, jotka ovat kaatuneet. Kampanjointi näyttää ulottuvan myös maan rajojen ulkopuolelle.

Vihreiden kansanedustaja, suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi tviittasi perjantaina saaneensa sähköpostin, jossa häntä pyydettiin painostamaan osavaltiokongressien jäseniä puhelimitse.

– Kyse oli jo neljännestä tämäntyyppisestä viestistä. Niitä on tullut kahdesta eri sähköpostiosoitteesta, Hassi kertoo Lännen Medialle.

Kolme ensimmäistä viestiä kehottivat osallistumaan mielenosoituksiin. Neljäs koski puhelinkampanjaa. Viestit on lähetetty Hassin eduskuntasähköpostiin.

Trump-aktivistien tavoitteena on mielenosoitusten lisäksi saada osavaltioita lähettämään varsinaiseen valintakokoukseen eri henkilöitä kuin äänestystulos edellyttäisi. Hassi pitää painostuskampanjaa pitkälle menevänä yrityksenä vaikuttaa vaalitulokseen.

– He väittävät, että vaaleja yritetään varastaa mutta yrittävät varastaa ne itse.

Viesteistä voi Hassin mukaan päätellä, että niiden lähettäjät olettavat vastaanottajien asuvan vaa´ankieliosavaltiossa.

– Minulla ei ole aavistustakaan, mistä sähköpostiosoitteeni on heille päätynyt.

Hassi kertoo aikoinaan istuneensa yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestö Worldwatch-instituutin johtokunnassa.

– En kuitenkaan usko, että sen jäsenet olisivat republikaaniaktivistien postituslistalla.

Trump kampanjoi Georgiassa

Osassa osavaltioista äänestäminen jatkuu yhä paikoista senaattiin. Toisen kierroksen vaalissa ratkeaa, kumpi saa enemmistön senaattiin, Trumpin republikaanipuolue vai Bidenin demokraatit.

Demokraateilla on hallussaan edustajainhuoneen enemmistö. Jos demokraatit saavat enemmistön myös senaattiin, Bidenin työ uudistusten tekemiseksi helpottuu.

Vastaavasti, jos senaatin enemmistö jää republikaaneille, uudistusten läpimeno on vaikeaa.

Trump ilmoitti matkustavansa ensi viikon lauantaina Georgiaan, jossa hän hävisi presidentinvaaleissa. Hän aikoo kampanjoida republikaaniehdokkaiden puolesta.

– Haluan kertoa väelleni, että älkää olko vielä pettyneitä. Tämä kisa ei ole vielä ohi, Trump sanoi.

Juttua on täydennetty klo 10.45 ja klo 12.00. Juttuun on lisätty Satu Hassin kommentteja sekä päivitetty otsikkoa ja ingressiä.

Menot