fbpx
Uutiset

Trump teki paluun kampanjointiin odotettua pienemmän yleisön kera – kertoi haluavansa vähentää koronatestausta, sillä se nostaa tartuntatilastoja

Trump hyökkäsi puheessaan mielenosoittajia vastaan. Kuva: epa08499468
Trump hyökkäsi puheessaan mielenosoittajia vastaan. Kuva: epa08499468

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kritisoi antirasistisia mielenosoituksia ja puolusti koronastrategiaansa odotettua pienemmälle yleisölle ensimmäisessä vaalitilaisuudessaan kuukausiin lauantaina Oklahoman Tulsassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uutistoimiston mukaan Trump syytti mediaa ja tapahtumapaikan ulkopuolelle kerääntyneitä protestoijia pienestä yleisömäärästä. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, kuinka suuri osa 19 000-paikkaisesta BOK-keskuksesta jäi täyttymättä.

Trump odotti tilaisuuden nostavan tämän kampanjan suosiota saatuaan kritiikkiä tavastaan hoitaa koronaviruspandemiaa ja käsitellä George Floydin kuolemaa poliisin toimesta, uutistoimisto sanoo.

Kampanjaväki sanoi aiemmin kysynnän ylittävän reilusti tapahtumapaikan yleisökapasiteetin. Trump ja varapresidentti Mike Pence joutuivat kuitenkin perumaan tapahtumapaikan ulkopuolelle jääville ihmismassoille suunnitellut puheet, sillä ainoastaan muutamia kymmeniä ihmisiä ilmestyi paikalle.

Trumpin kampanjan viestintäpäällikkö Tim Murtaugh syytti Reutersin mukaan tapauksesta tapahtumapaikan ulkopuolelle kerääntyneitä mielenosoittajia ja sanoi näiden estäneen Trumpin kannattajien pääsyn alueelle. Paikalla oli Reutersin mukaan myös pieni ryhmä aseistautuneita Trumpin kannattajia.

Alueella oli Reutersin mukaan noin 30 Black Lives Matter -mielenosoittajaa. Paikalla ollut Reutersin toimittaja ei nähnyt merkkejä siitä, että Trumpin kannattajia olisi estetty pääsemästä paikalle.

Tilaisuus kritiikistä huolimatta

Presidentin päätös pitää ensimmäisen kampanjatilaisuutensa sitten maaliskuun alun juuri Tulsassa on herättänyt kritiikkiä, sillä kaupungissa nähtiin yksi maan verisimmistä väkivaltaisuuksista afroamerikkalaisia kohtaan noin 100 vuotta sitten.

Trump on uutistoimiston mukaan jättänyt kritiikin huomiotta. Trump kuitenkin siirsi tilaisuuden ajankohtaa päivällä, ettei se sattuisi yhteen orjuuden päättämisen juhlapäivänä 19. kesäkuuta.

Koronavrustartuntojen määrä on ollut viime päivinä kasvussa Oklahomassa, ja osavaltion terveysviranomaiset varoittivatkin tilaisuuteen osallistujia kasvaneesta tartuntariskistä.

Trump moitti mielenosoittajia

Presidentti, joka on kannattanut armeijan väliintuloa maanlaajuisiin protesteihin ja tullut syytetyksi empatian puutteesta tummaihoisten amerikkalaisten ahdinkoa kohtaan, hyökkäsi puheessaan mielenosoittajia kohti ja kutsui näitä “hulluuntuneeksi vasemmistolaiseksi väkijoukoksi”.

Trump varoitti Reutersin mukaan, että mikäli tämä ei tule uudelleenvalituksi, kaikki amerikkalaiset joutuvat kärsimään “kaaoksesta, jota nähdään demokraattivoittoisissa kaupungeissa”.

– Kun nuo mielipuolet nähdään kaikkialla kaduilla, on todella hyvä, että meillä on aseita, Trump sanoi Reutersin mukaan ja vannoi vaalivansa amerikkalaisten aseenkanto-oikeutta.

Kuusi koronatartuntaa kampanjatiimissä

Marraskuun vaalien lähestyessä republikaanipresidentti on tällä hetkellä mielipidemittauksissa jäljessä vastaehdokas Joe Bidenista, joka on kritisoinut Trumpin reaktioita mielenosoituksiin ja vastatoimia pandemiaan.

Trump puolusti vastatoimiaan koronaan ja sanoi testauksen lisäämisen johtaneen yhä suuremman tartuntamäärän tunnistamiseen ja kannatti testauksen hidastamista. Valkoisesta talosta on sanottu Trumpin vain pilailleen.

Reutersin mukaan kuudella henkilöllä Trumpin kampanjaväestä todettiin koronavirustartunta tunteja ennen vaalitilaisuutta. Uutistoimisto sanoo myös, että vain pieni osa tilaisuuteen osallistuneista käytti kasvomaskia.

Menot