fbpx
Uutiset

Trump uskoo kadonneen sauditoimittajan kuolleen - "Tämä on paha, paha juttu"

Nimeämättömät turkkilaisviranomaiset kertovat, että sauditoimittaja Jamal Khashoggin ruumis on mahdollisesti viety läheiseen metsään tai viljelysmaalle, uutisoi BBC.

Khashoggi katosi tämän kuun alussa mentyään Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa. Hän meni konsulaattiin hakeakseen papereita avioliittoaan varten, eikä häntä ole nähty sen jälkeen.

Turkkilaisviranomaisten mukaan heillä on ääninauha, joka todistaa, että Khashoggi tapettiin konsulaatissa. Saudi-Arabia ei ole vahvistanut Khashoggin kuolemaa.

Aiemmin turkkilainen viranomainen kertoi ABC Newsille, että Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on kuunnellut nauhan. Pompeo kiisti asian myöhemmin.Trump uskoo Khashoggin kuolleen


Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan näyttää selvältä, että Khashoggi on kuollut.

– Siltä se minun mielestäni näyttää. Tämä on hyvin surullista, Trump sanoi torstaina toimittajille.

Trump varoitti hyvin vakavilla seurauksilla, jos Saudi-Arabian todetaan tappaneen toimittajan.

– Niiden (vastatoimien) täytyy olla kovia. Tämä on paha, paha juttu, presidentti sanoi.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen tärkeä liittolainen. Kongressin jäsenet ovat arvostelleet Trumpia viivyttelystä samalla kun todisteet Khashoggin kuolemasta kasvavat.

Muutamaa tuntia ennen Trumpin lausuntoa ulkoministeri Pompeo kertoi, että Yhdysvallat antaa Saudi-Arabialle muutamia lisäpäiviä aikaa selvittää Khashoggin kohtalo. Pompeon mukaan saudiviranomaiset ovat vakuuttaneet hänelle, että asia tutkitaan perin pohjin.Prinssin neuvonantajasta syntipukki?


Saudi-Arabian johto suunnittelee sälyttävänsä syyn Khashoggin surmasta korkea-arvoisen tiedusteluviranomaisensa harteille, kirjoittaa New York Times kolmeen asiasta perillä olevaan lähteeseensä vedoten. Kyseinen virkamies on lehden mukaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin korkea-arvoinen neuvonantaja Ahmed al-Assiri.

Saudijohdon ulostulo olisi merkittävä myönnytys skandaalissa, joka on ajanut maan ja yhä ahtaammalle kansainvälisen yhteisön silmissä ja keikauttanut kruununprinssin julkisuuskuvan synkkään suuntaan. Virkamiehen syyttäminen myös hälventäisi suoraan kruununprinssiin kohdistuvia syytöksiä, New York Times kirjoittaa.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-45909732
https://www.nytimes.com/2018/10/18/world/middleeast/jamal-khashoggi-killing-saudi-arabia.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

Asiasanat

Menot