fbpx
Uutiset

Trump: Yhdysvallat aikoo vetäytyä ydinasesopimuksesta Venäjän kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat suunnittelee vetäytyvänsä kylmän sodan aikaisesta ydinasesopimuksesta Venäjän kanssa. Trumpin mukaan Moskova on rikkonut sopimusta useiden vuosien ajan.

Guardian ja New York Times uutisoivat aiemmin Yhdysvaltain aikeista. Kyse on niin sanotusta INF-sopimuksesta, jolla Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sopivat keskimatkan ydinohjusten hävittämisestä.

Guardianin mukaan Trumpin hallinto on kertonut suunnitelmistaan eurooppalaisille liittolaisilleen tällä viikolla. Britanniassa aikeet on otettu huolestuneina vastaan, sillä sopimusta pidetään maassa tärkeänä osana ydinaseiden rajoittamista.

Yhdysvallat solmi INF-sopimuksen Neuvostoliiton kanssa presidentti Ronald Reaganin kaudella vuonna 1987. Yhdysvallat on arvostellut Venäjää sopimuksen rikkomisesta vuodesta 2014 lähtien. Yhdysvaltain mukaan Venäjä rikkoo sopimusta, sillä se on kehittänyt uuden maalta laukaistavan risteilyohjuksen.

Presidentti Barack Obama piti kuitenkin sopimuksesta kiinni eurooppalaisten liittolaisten ja etenkin Saksan toiveesta. Euroopassa huolena on, että sopimuksen vesittäminen johtaa jälleen suurvaltojen välisen asevarustelun kiihtymiseen.

– Venäjä on rikkonut sopimusta, he ovat rikkoneet sitä useita vuosia. En tiedä, miksei Obama neuvotellut vetäytymisestä. Me emme anna heidän rikkoa ydinsopimusta ja tehdä aseita samaan aikaan kun me emme saa tehdä niin, Trump sanoi toimittajille vieraillessaan Yhdysvaltain Nevadassa.Jännitteet Kiinan kanssa kasvavatNew York Timesin diplomaattilähteiden mukaan Trumpin hallinto haluaa vetäytyä sopimuksesta, koska se on rajoittanut Yhdysvaltoja vastaamasta Kiinan asevarusteluun Tyynellämerellä.

Koska Kiina ei ole allekirjoittanut INF-sopimusta, se on voinut kehittää vapaasti keskimatkan ohjuksia läntisellä Tyynellämerellä. Jännitteet ovat viime aikoina kasvaneet Etelä-Kiinan merellä, jossa useat maat syyttävät Kiinaa aggressiivisesta asevarustelusta ja aluevaatimuksista. Kiina on miehittänyt merellä kansainvälisiä alueita rakentamalla keinotekoisia saaria sotilastukikohdikseen. Aiemmin syksyllä Yhdysvaltain ja Kiinan alukset olivat vähällä törmätä toisiinsa alueella.

https://www.theguardian.com/us-news/2018/oct/19/john-bolton-russia-nuclear-arms-deal-trump-lobbying
https://www.nytimes.com/2018/10/19/us/politics/russia-nuclear-arms-treaty-trump-administration.html

Asiasanat

Menot