fbpx
Uutiset

Trumpin äänitorvi saapuu Suomeen: Presidentti nosti Mike Pompeon hetkessä rivipoliitikosta maailman vaikutusvaltaisten joukkoon

Suomi isännöi maanantaina ja tiistaina Arktisen neuvoston maiden ulkoministereitä Rovaniemellä. Kokouksen lomassa vuoden päivät Yhdysvaltojen ulkoministerinä palvelleen Mike Pompeon odotetaan keskustelevan venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin kanssa.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vieraili edellisen kerran Suomessa heinäkuussa 2018. Hän saapuu tällä viikolla Rovaniemelle. Kuva: JIM LO SCALZO / EPA
Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo vieraili edellisen kerran Suomessa heinäkuussa 2018. Hän saapuu tällä viikolla Rovaniemelle. Kuva: JIM LO SCALZO / EPA

Suomi isännöi jälleen suurvaltojen johtavia poliitikkoja tällä viikolla.

Rovaniemellä järjestettävää Arktisen neuvoston kokousta varten Suomeen suuntaavat neuvoston kahdeksan maan ulkoministerit. Huomio kiinnittyy kuitenkin erityisesti Venäjän ulkoministeriin Sergei Lavroviin ja hänen amerikkalaiskollegaansa Michael “Mike” Pompeoon.

Kokous alkaa maanantaina illallisella, ja viralliset keskustelut käydään tiistaina. Viime viikolla julki tulleiden uutistoimistolähteiden mukaan Pompeon ja Lavrovin on määrä keskustella kokouksen alla myös kahden kesken.

Kaksikon enteillään keskustelevan muun muassa Venezuelan jännittyneestä tilanteesta. Ulkoministerit puhuivat aiheesta edellisen kerran puhelimitse vappuna.

Suomen ulkoministeriö ei vahvista kaksikon kahdenvälisiä keskusteluja. Toisaalta myös ulkoministeri Timo Soini (sin.) aikoo käydä kahden kesken juttusilla kaikkien Rovaniemelle kokoontuneiden virkaveljiensä kanssa.

Kyseessä on toinen kerta, kun Pompeo ja Lavrov tapaavat Suomessa. Ulkoministerit keskustelivat samalla, kun presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin kohtasivat Helsingissä heinäkuussa 2018.

Pompeolla ministeriyttä takana vuosi, Lavrovilla lähes 15

VirkaiältäänMike Pompeo, 55, on huomattavasti venäläiskollegaansa Lavrovia, 69, nuorempi.

Siinä, missä ammattidiplomaatin uran tehnyt Lavrov on palvellut maansa ulkoministerinä vuodesta 2004 lähtien, on Pompeon ministerin ura kestänyt vasta vuoden päivät.

Pompeo nousi huhtikuussa 2018 ulkoministeriksi sen jälkeen, kun presidentti Trump erotti Rex Tillersonin tehtävästä.

Ennen kuin Pompeo valittiin Yhdysvaltojen edustajainhuoneeseen vuonna 2010, hän toimi yritysmaailmassa. 1990-luvulla, opiskeluvuosiensa jälkeen, Pompeo perusti tuttujensa kanssa ilmailuteollisuuden tekniikkaa valmistavan Thayer Aerospace -nimisen yhtiön.

Hän toimi myös 2000-luvulla toimitusjohtajana yrityksessä, joka toimittaa tarvikkeita Yhdysvaltojen öljynporausteollisuudelle.

Sitä ennen hän teki myös uraa upseerina Yhdysvaltojen armeijassa 1980–1990-luvuilla. Pompeo on koulutukseltaan juristi.

“Toteutan presidentti Trumpin ulkopolitiikkaa”

Pompeon poliittinen ura singahti raketin lailla nousuun sen jälkeen, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi. Trumpin sanottiin pitävän politiikaltaan konservatiivisen Pompeon tiukoista kannoista varsinkin ulkopoliittisissa kysymyksissä.

Tammikuussa 2017 Pompeosta tulikin tiedustelupalvelu CIA:n pääjohtaja. Seuraavan vuoden huhtikuussa hänet oli nimitetty jo ulkoministeriksi.

The Washington Post -lehti arvioi, että ensimmäisen vuotensa aikana Pompeo on asemoinut itsensä Trumpin maailmankatsomuksen ja politiikan äänitorveksi maailmalla.

– Minä toteutan presidentti Trumpin ulkopolitiikkaa. Muotoilen sitä ja autan häntä, yritän tuoda ykkösluokan ideoita presidentille, Pompeo kuvaili lehdelle.

Lehden mukaan Pompeo kykeni myös kohottamaan maan ulkoministeriön työilmapiiriä Trumpin alkukauden jäljiltä.

Arktinen neuvosto

Suomi on toiminut Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana vuosina 2017–2019.

Arktiseen neuvostoon kuuluu kaikkiaan kahdeksan valtiota: Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Yhdysvallat, Kanada, Venäjä ja Islanti.

Tällä viikolla Rovaniemessä pidettävässä kokouksessa puheenjohtajuus siirtyy Suomelta Islannille. Kokoukseen osallistuvat jäsenmaiden ulkoministerit.

Kokous alkaa maanantaina 6. toukokuuta illallisella. Viralliset kokouskeskustelut pidetään tiistaina. Kokouksen aikana on määrä allekirjoittaa yhteinen julkilausuma.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on edellisen kerran vieraillut Suomessa heinäkuussa 2018. Hän jatkaa tiistaina matkaansa Berliiniin tapaamaan Angela Merkeliä.

Menot