fbpx
Uutiset

Trumpin ehdokas USA:n korkeimpaan oikeuteen sotkeutui seksiskandaaliin

Psykologian professori sanoo Kavanaugh'n yrittäneen riisua hänet väkisin lukioaikana.
Brett Kavanaugh kiistää ehdottomasti syytöksen seksuaalisesta väkivallasta. Häntä syyttävä nainen on nyt astunut julkisuuteen.

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi ehdolla oleva Brett Kavanaugh on joutunut seksiskandaalin keskiöön. Nainen, joka ensin syytti nimettömänä seksuaalisesta väkivallasta tätä presidentti Donald Trumpin valintaa korkeimpaan oikeuteen, on nyt astunut julkisuuteen.

Kalifornialaisen Palo Alton yliopiston psykologian professori Christine Blasey Ford sanoo Washington Postin haastattelussa “ympäripäissään” olleen Kavanaugh’n kaataneen hänet sänkyyn ja yrittäneen riisua hänet lukion aikana Marylandissa vuosikymmeniä sitten.

Ford kertoi alkaneensa kiljua, minkä takia Kavanaugh pani kätensä hänen suunsa eteen.

– Ajattelin että hän voisi tappaa minut vahingossa, Ford kertoi lehdelle.

– Hän yritti hyökätä kimppuuni ja riisua vaatteeni.

Kavanaugh kiisti viime viikolla “kategorisesti ja ehdottomasti” nämä syytteet. Hän on Trumpin toinen valinta maan korkeimpaan oikeusvirkaan.

Valkoinen talo ei heti kommentoinut tuoreita syytöksiä.

Senaatin komitea aikoo ottaa yhteyttä

Senaatin oikeuskomitean tiedottaja Taylor Foy sanoi paneelin puhemiehen Chuck Grassleyn aikovan tavoitella puhelimitse Kavanaugh’ta ja Fordia ennen kuin komitea äänestää Kavanaugh’n valinnasta torstaina.

Foyn mukaan komitean puheenjohtaja ja jäsenet rutiininomaisesti soittavat ehdokkaille kun ehdokkaiden taustoista selviää jotain uutta.

Trumpia kannattavat republikaanit ovat niukkana enemmistönä senaatissa, heillä on siellä paikkoja 51 ja demokraateilla 49. Demokraatit eivät voi estää Kavanaugh’n valintaa ellei joitakin republikaaneja tee harvinaista poikkeusta ja äänestä presidentin valitsemaa ehdokasta vastaan.

Jotkut republikaanit haluaisivat antaa Fordille mahdollisuuden kertoa tarinansa.

Jotkut republikaanit äänestävät valintaa vastaan?

Oikeuskomitean republikaanijäsen senaattori Jeff Flake kertoi Washington Postille sunnuntaina, että Fordin “pitää tulla kuulluksi”. Hän kehotti paneelia olemaan äänestämättä Kavanaugh’n valinnasta ennen kuin Ford on antanut lausuntonsa.

Republikaaneilla on komiteassa 11–10 enemmistö, joten Flaken ääni voi olla ratkaiseva. Komitean hyväksyntä ei kuitenkaan ole välttämätön edellytys sille, että senaatti pääsee äänestämään Kavanaugh’sta.

Kavanauhg’ta pidetään hyvin konservatiivisena ja hänen nimityksensä jälkeen korkeimman oikeuden odotetaan kallistuvan entisestään oikealle.

Kavanaugh’ta vastaan saattaisivat äänestää republikaanien kaksi maltillista naissenaattoria Susan Collins ja Lisa Murkowski, jotka kannattavat aborttia eivätkä kuulu oikeuskomiteaan. Heitä on jo painostettu tähän.

Menot