fbpx
Uutiset

Trumpin hallinnolle voitto väestönlaskentaa koskevassa kiistassa

Korkein oikeus päätti lopettaa väestönlaskennan etuajassa, mistä koituu pitkäaikainen haitta alueille, joilla on rodullisia vähemmistöjä.
Tuomari Sonia Sotomayor ilmaisi eriävän mielipiteensä korkeimman oikeuden väestönlaskentaa koskevaan päätökseen. Kuva: epa08691023
Tuomari Sonia Sotomayor ilmaisi eriävän mielipiteensä korkeimman oikeuden väestönlaskentaa koskevaan päätökseen. Kuva: epa08691023

Yhdysvaltain korkein oikeus antoi tiistaina presidentti Donald Trumpin hallinnolle oikeuden keskeyttää väestönlaskenta aiemmin kuin oli tarkoitus. Kansalaisoikeusjärjestöjen mukaan tämä merkitsee sitä, että tulevan vuosikymmenen äänestysalueita suunnitellessa ei oteta huomioon rodullisten vähemmistöjen tuoretta väestönkasvua.

Tuomarit kumosivat alemman oikeusasteen päätöksen, joka oli määrännyt väestön laskemista jatkettavaksi 31. lokakuuta asti. Väestönlaskentatoimisto ilmoitti alunperin 3. elokuuta, että se lopettaa tietojen keräämisen jo 30. syyskuuta, kuukautta aiottua aiemmin.

Korkeimman oikeuden päätös oli häviö piirikunnille esimerkiksi Los Angelesissa, Houstonissa ja Seattlessa sekä kansalaisoikeusryhmille, joista National Urban League oli mennyt oikeuteen asian kanssa.

Trumpin hallinto sanoi muuttaneensa väestönlaskennan päivämäärää, jotta laskennan tulokset saataisiin presidentille 31. joulukuuta mennessä.

Maahanmuuttajien ja latinoiden asuttamat alueet kärsivät

Kriitikkojen mukaan ensi kuussa uudelleenvalintaa hakeva republikaanipresidentti pyrkii näin vähentämään tulevissa vaaleissa niiden alueiden merkitystä, joilla asuu paljon maahanmuuttajia ja latinoita. Nämä väestöryhmät yleensä äänestävät todennäköisemmin demokraatteja kuin republikaaneja.

Kymmenen vuoden välein järjestettävän väestölaskennan perusteella määritellään muun muassa se, kuinka monta edustajaa osavaltiot saavat Yhdysvaltain edustajainhuoneeseen ja kuinka monta valitsijamiestä kullakin osavaltiolla on presidentinvaaleissa. Rajojen perusteella liittovaltio jakaa myös 1 500 miljardin dollarin edestä avustuksia.

Asian oikeuteen vieneiden mukaan keskeytetty väestönlaskenta johtaa epätarkkoihin tuloksiin ja “massiiviseen värillisten yhteisöjen alilaskentaan”.

Korkeimman oikeuden liberaali tuomari Sonia Sotomayor oli ainoa tuomari, joka julkisesti oli eri mieltä korkeimman oikeuden päätöksen kanssa. Hänen mukaansa väestönlaskentatoimisto voi nyt “uhrata tarkkuuden käyttökelpoisuuden vuoksi”.

– Tämän vuoden väestönlaskennan aiheuttamia haittoja ei voi perua, Sotomayor kirjoitti eriävässä mielipiteessään. “Ja vastaajat kärsivät tästä ainakin seuraavat 10 vuotta”.

Oikeusministeriön mukaan valitukset aikarajasta voi viedä kongressiin, joka pystyisi vielä siirtämään takarajaa.

Menot