Uutiset

Trumpin ja Kimin huippukokous Singaporessa on meneillään, kahdenkeskinen tapaaminen kesti alle tunnin

Singapore/Washington
12.06.2018, 06:07

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen Singaporessa on käynnissä. Johtajat kättelivät toisiaan Suomen aikaa aamuneljän aikoihin Capella-hotellilla Sentosan saarella.
Johtajat puhuivat lyhyesti lehdistölle käteltyään toisiaan ensimmäistä kertaa. Trump ennakoi, että hänellä tulee jatkossa olemaan ”loistava suhde” Kimin kanssa. Presidentti myös sanoi uskovansa ”valtavaan menestykseen”.
– Tämä on minulle kunnia ja meillä tulee olemaan loistava suhde, minulla ei ole siitä epäilystäkään, Trump jatkoi.
Kim puolestaan tulkattiin sanoneen, että tapaamisen tiellä oli useita esteitä.
– Ylitimme ne kaikki ja nyt olemme täällä tänään, Kim sanoi.
Johtajat kättelivät vielä toistamiseen lehdistön edessä ennen kuin suuntasivat keskustelemaan kahdestaan seuranaan vain tulkkinsa. Kimillä oli ensitapaamisen yhteydessä hymy herkemmässä kuin Trumpilla, joka nosti peukun pystyyn Kimille toisen kättelyn jälkeen.
Kahdenkeskinen tapaaminen kesti vajaan tunnin, minkä jälkeen johtajat aloittivat laajemman tapaamisen, johon osallistuu muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton.
Alun perin Trump oli varannut kalenteristaan neuvotteluille tilaa keskiviikkoon asti, mutta maanantaina Valkoinen talo ilmoitti, että Trump palaa Singaporesta jo tiistaina.

Trumpin mukaan tapaamista kritisoineilla ”vihaajilla ja häviäjillä” ei ole enää mitään sanottavaa

Trump tviittasi joitakin tunteja ennen tapaamisen alkamista, että hänen ja Kiminvälistä tapaamista etukäteen kritisoineilla ihmisillä ei ole enää mitään sanottavaa.
– Se, että pidän tämän tapaamisen, on merkittävä häviö Yhdysvalloille, sanovat vihaajat ja häviäjät. Me olemme saaneet panttivankimme, kokeet, tutkimus ja kaikki ohjuslaukaukset ovat loppuneet, ja näillä kommentoijilla, jotka ovat sanoneet alusta asti, että olen väärässä, ei ole enää mitään sanottavaa, Trump tviittasi.
– Meillä tulee olemaan kaikki hyvin! presidentti vielä jatkoi.
Hieman aiemmin julkaisemassaan tviitissäTrump puolestaan sanoi, että pian kaikki tietävät, saadaanko todellista sopimusta aikaan. Trumpin mukaan sopimus voidaan saada aikaan, vaikka menneisyydessä muut eivät ole siinä onnistuneet.

KCNA: Kim vaikuttunut Singaporen siisteydestä ja kauneudesta

Pohjois-Korean hallinnon äänitorvena toimivan KCNA-uutistoimiston mukaan Kim on ilmeisesti ollut hyvin vaikuttunut Singaporesta. Asiasta kertoneen CNN:n mukaan Kim oli maanantai-iltana yllättäen lähtenyt kävelykierrokselle kaupunkiin.
KCNA:n mukaan Kim oli pitänyt Singaporea kauniina ja siistinä ja hänen mukaansa jokainen rakennus oli tyylikäs. Kim myös kiitti Singaporen ulkoministeriä Vivian Balakrishnania kävelykierroksesta, KCNA kertoi.

Mattis: Pohjois-Korea ei näytä vahvistaneen armeijaansa ennen tapaamista

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin mukaan Pohjois-Korean armeija ei ollut näyttänyt ennen kokousta merkkejä epätavallisesta aktiivisuudesta. Mattisin mukaan ei ole myöskään merkkejä siitä, että armeijaa olisi vahvistettu. Hän totesi kaiken olevan hiljaista, kun toimittajat kysyivät häneltä ennen Kimin ja Trumpin tapaamista arviota Pohjois-Korean sotilaallisesta aktiivisuudesta.
Mattis myös toisti, että Yhdysvaltain joukot Etelä-Koreassa ei ole tapaamisen asialistalla.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1006296018210603008
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1006286790536323074
https://edition.cnn.com/politics/live-news/trump-kim-jong-un-meeting-summit/index.html

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic