fbpx
Uutiset

Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon kesken istunnon, jossa Bidenin vaalivoitto oli määrä vahvistaa – kongressijäsenille jaettiin kaasunaamareita, rakennuksessa olevia kehotettiin piiloutumaan toimistoihin

Yhdysvaltain kongressin senaatti ja edustajainhuone kokoontuvat keskiviikkoiltana tilaisuuteen, jossa julkistetaan ja vahvistetaan valitsijaäänestyksen tulos ja näin Joe Bidenin nousu presidentiksi. Yleensä tilaisuus on muodollisuus, mutta nyt useat republikaanit ovat ilmoittaneet kieltäytyvänsä vahvistamasta tuloksia.
Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat Washingtonissa kongressirakennukseen ja kokoontuivat muun muassa sen pyöreässä huoneessa. Kuva: EPA

Yhdysvaltain kongressin valitsijaäänten laskentatilaisuus keskeytettiin keskiviikkoiltana sen jälkeen, kun presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressirakennukseen. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Trumpin kannattajat kokoontuivat Valkoisen talon edustalle, kun Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone ja senaatti kokoontuivat keskiviikkona julkistamaan ja lopullisesti vahvistamaan presidentinvaalin tulokset. Kyseessä on viimeinen demokraatti Joe Bidenin presidenttiyden vahvistava etappi.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen:

Kuva: EPA

Capitol (kongressirakennus) on tunkeuduttu kireän tilanteen jälkeen mielenosoittajien kanssa, Capitolin poliisi kertoi CNN:lle.

CNN:n istuntosalista saamansa kuva näyttää, kuinka ainakin yksi protestoija on päässyt saliin.

Protestoijien tunkeutuessa kongressitaloon istuntosalin ovet uutiskanavan mukaan lukittiin ja sali evakuoitiin. Poliisi kehotti kaikkia suojautumaan lähimpiin toimistoihin ja pysymään hiljaa.

Kongressijäsenille on jaettu kaasunaamareita ja istuntosalissa olevia kehotettiin vetäytymään narikkatiloihin, CNN kertoo.

Donald Trumpin kannattajia Washingtonin kongressissa. KUVA: EPA

CNN kertoo, että istuntosalin ulkopuolella oli aseellinen pattitilanne, jossa poliisit osoittivat aseillaan pääovelle pyrkivää henkilöä.

Uutiskanavan tietojen mukaan varapresidentti Mike Pence on evakuoitu. Myös varapresidentiksi nousevan Kamala Harrisin avustaja kertoo Harrisin olevan turvassa.

CNN:n mukaan myös senaatin ja edustajainhuoneen johtajat ovat turvassa nimeämättömässä paikassa.

Uutiskanavan tietojen mukaan kongressitalon edustalla on ammuttu naista rintaan. Naisen kerrotaan olevan kriittisessä tilassa. CNN:n lähteet eivät pystyneet antamaan lisätietoja ampumisesta.

Trump kehotti tviitissään rauhanomaisuuteen.

– Olkaa hyvä ja tukekaa Capitolin poliisia ja viranomaisia. He ovat todella Maamme puolella. Pysykää rauhanomaisina!”

Trump ei myöntänyt häviötä puheessaan

Trump, joka ei edelleenkään myönnä häviötään, on kehottanut kannattajiaan osallistumaan mielenosoituksiin Washingtonissa. Ellipse-puistoon kerääntyneiden tuhansien mielenosoittajien joukossa oli Reutersin mukaan myös äärioikeistolaisia ryhmittymiä.

Trump ilmestyi yleisön eteen puolilta päivin paikallista aikaa ja aloitti puheensa väittämällä, että hän voitti vaalit, ja että vaalit “varastettiin” häneltä. Trump myös kannusti puheessaan ihmisiä protestoimaan Bidenin voiton vahvistamista kongressitalolla.

– Me emme ikinä luovuta, me emme ikinä tee myönnytystä, Trump sanoi puheessaan yleisölle.

Trump myös sanoi toivovansa, että varapresidentti Mike Pence “tekee oikein”, eli puuttuisi vaalitulokseen. Pence johti kongressin keskiviikkoiltaista istuntoa.

Trumpin poika Eric Trump oli paikalla jo aiemmin.

– Onko täällä ketään, joka todella uskoo Joe Bidenin voittaneen nämä vaalit, Trump kysyi yleisöltä.

Myöhemmin sadat tunkeutuivat kongressirakennusta ympäröivien aitojen läpi, The Washington Post
kertoo. Poliisi sai pysäytettyä joukon ennen kuin se pääsi sisälle rakennukseen.

Washingtonin pormestari Muriel Bowser kehotti sunnuntaina ihmisiä pysymään poissa kaupungin keskustasta mielenosoitusten aikana väkivaltaisten mellakoiden pelossa.

Trumpin kannattajia Washingtonin keskustassa. Kuva: epa08923280
Trumpin kannattajia Washingtonin keskustassa. Kuva: epa08923280

Republikaanit vastustavat, Pence ei puutu ääntenlaskuun

Tilaisuudessa käydään käytännössä läpi 14. joulukuuta pidetyn valitsijaäänestyksen tulokset.

Normaalisti tilaisuus on lähinnä muodollisuus. Keskiviikkona iltakahdeksalta Suomen aikaa alkavan kokouksen odotetaan kuitenkin venyvän maratoniksi, sillä useat senaatin ja edustajainhuoneen republikaanit ovat ilmoittaneet esittävänsä tuloksista vastalauseita.

Edustajilla ja senaattoreilla on mahdollisuus vastustaa osavaltioiden tulosta, mutta se vaatii sekä yhden edustajan että senaattorin kannatuksen.

Mikäli näin tapahtuu, kongressin molemmat huoneet käyvät kukin tahoillaan maksimissaan kaksituntisen väittelyn kustakin vastalauseesta kerrallaan. Tämän jälkeen kyseenomaisten valitsijaäänten hyväksymisestä äänestetään. Jotta vastalause menisi läpi, sen pitää saada äänestyksessä edustajainhuoneen ja senaatin enemmistö taakseen.

Ensimmäisenä käynnistyi debatti Arizonan valitsijaäänistä. Vastalauseen teki republikaaniedustaja Paul A. Gosar, ja sitä tuki republikaanisenaattori Ted Cruz. Asiasta kertoi muun muassa The Washington post.

Vastalauseita on odotettu texasilaisen Cruzin lisäksi ja ainakin 11 muulta senaattorilta. Eri uutislähteiden mukaan edustajainhuoneessa puolestaan ainakin 100 republikaanin odotettiin haastavan tuloksen. Vastalauseita odotettiin ainakin kuuden vaa’ankieliosavaltion valitsijaääniin.

Perusteluna ovat presidentti Donald Trumpin väitteet, joiden mukaan vaalit olisivat olleet vilpilliset.

Ennen kokouksen alkua Pence julkaisi lausunnon, jossa kertoi, ettei hänellä ole valtuuksia estää Bidenin vaalivoiton vahvistamista. Asiasta kertoo muun muassa CNN. Reutersin lähteet kertoivat jo aiemmin, että Pencen odotetaan pysyvän muodollisessa roolissaan.

– On harkittu johtopäätökseni, että valani tukea ja puolustaa perustuslakia estää minua ottamasta itselleni yksipuolista auktoriteettia päättää, mitkä valitsijaäänet tulisi laskea ja mitä ei, Pence kirjoitti.

– Jumala minua siis auttakoon, hän päätti lausuntonsa.

Vastalauseiden läpimenoa on pidetty alusta asti tuomittuina epäonnistumaan, sillä edustajainhuoneessa on demokraattienemmistö ja suurin osa senaatin republikaaneista on tunnustanut Bidenin tulevaksi presidentiksi.

Senaatin enemmistöjohtaja, vaikutusvaltainen republikaani Mitch McConnell tunnusti Bidenin vaalivoiton 15. joulukuuta ja vetosi puoluetovereihinsa, jotta nämä eivät esittäisi vastalauseita keskiviikkona. Bidenin virkaanastujaiset ovat 20. tammikuuta Washingtonissa.

 

Näin Washingtonin tapahtumia kommentoitiin:

 

Päivitetty 6.1.2021 klo 21.11: Päivitetty kauttaaltaan. Lisätty tiedot mielenosoituksesta Valkoisen talon edustalla ja Trumpin puheesta. Lisätty tiedot kongressin istunnon etenemisestä. Lisätty tieto Pencen kannanotosta. Täsmennetty vastalauseprosessia.

Päivitetty 6.1.2021 klo 21.50: Lisätty tieto kongressitaloon tunkeutumisesta. Vaihdettu kuva.

Päivitetty 6.1.2021 klo 22:00: Lisätty tieto Harrisista ja Pencestä.

Päivitetty 6.1.2021 klo 22.12: Kongressijäsenille jaettu kaasunaamareita, evakuointi.

Päivitetty 6.1.2021 klo 22.25: Istuntosaliin on murtauduttu. Kongressitalon ulkopuolella on ammuttu.

Päivitetty 6.1.2021 klo 22.35: Lisätty Trumpin tviitti.

Päivitetty 6.1.2021 klo 23.12. Muutettu otsikkoa.

Menot