fbpx
Uutiset

Trumpin kartanoon Floridassa tehtiin kotietsintä – "Jos mitään raskauttavaa ei löydy, Trump ja republikaanit pääsevät käyttämään poliittisen ajojahdin korttia"

Tutkijan mukaan dramaattisen kotietsinnän tulokset ratkaisevat, oliko tapahtuneesta lopulta Donald Trumpille haittaa vai jopa hyötyä. FBI:n on täytynyt harkita ratsia hyvin huolellisesti, koska syytöksiä seuraa joka tapauksessa, Maria Lindén sanoo.
Donald Trumpin kannattajia ex-presidentin Ma-A-Lagon kartanon luona maanantaina paikallista aikaa. Kuva: Eva Marie Uzcategui / AFP / Lehtikuva

Useat yhdysvaltalaismediat kertoivat tiistaina, että Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin kartanoon Floridassa on tehty kotietsintä.

Liittovaltion poliisin FBI:n tekemässä kotietsinnässä etsittiin lähteiden mukaan asiakirjoja, jotka Trump mahdollisesti otti luvatta mukaansa Valkoisesta talosta.

– Kaunis kotini Mar-a-Lagossa on piiritettynä, ratsattuna ja miehitettynä. Sen on tehnyt suuri joukko FBI:n agentteja, Trump sanoi lausunnossaan uutiskanava CNN :n mukaan.

Trumpin mukaan liittovaltion poliisi oli avannut väkisin myös hänen kassakaappinsa. Trumpin asianajajan Christina Bobbin mukaan FBI takavarikoi kartanosta dokumentteja.

– Presidentti Trump ja hänen lakiryhmänsä ovat tehneet koko ajan yhteistyötä FBI:n ja oikeusministeriön kanssa. FBI on tehnyt ratsian, josta se ei ilmoittanut ennalta ja jonka aikana se takavarikoi papereita, Bobb sanoi.

Tutkija: Ratsia oli hyvin poikkeuksellinen

FBI ei ole vahvistanut ratsiaa eikä ole avannut, mistä etsinnässä oli mahdollisesti kyse. CNN:n mukaan myös oikeusministeriö ja Valkoinen talo ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa. Uutiskanavan lähteiden mukaan Valkoiselle talolle ei kerrottu ennalta ratsiasta.

Liittovaltion poliisin FBI:n ratsia entisen presidentin kotiin Yhdysvalloissa oli hyvin poikkeuksellinen ja dramaattinen tapahtuma, sanoo tutkija Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista. Hän arvioi FBI:n ja muiden amerikkalaisviranomaisten valmistelleen ja harkinneen kotietsintää todella perusteellisesti, ettei mitään perusteita asiattomasta toiminnasta voitaisi esittää.

– Todennäköisesti juuri tässä hetkessä tästä hyötyvät eniten republikaanit. Siksi väite, että tämä on demokraatteja hyödyttämään suunniteltu poliittinen ajojahti, on ihan perusteeton, Lindén sanoo.

Myös hän pohtii, mitä ihmettä Trumpin kassakaapista on uskottu löytyvän. Ex-presidentti kun on tunnetusti repinyt tärkeitäkin papereita ja ollut haluton säilyttämään dokumentteja virkakaudeltaan.

– Jos mitään raskauttavaa ei löydy, niin Trump ja republikaanit pääsevät käyttämään poliittisen ajojahdin korttia. Sitä on käytetty monta kertaa ennenkin, mutta nyt tällaisella tuoreella tapauksella, joka on kongressin välivaalien lähestyessä ihmisillä hyvässä muistissa, Lindén kuvailee asetelmaa.

Mahdollinen tuomio voisi rohkaista haastajia

Uutiskanava CNN:n lakiasiantuntijan ja entisen liittovaltion syyttäjän Elie Honigin mukaan ratsian tekemiselle olivat käsillä viime hetket. Hänen mukaansa oikeusministeriössä on ollut voimassa kirjoittamaton sääntö, jonka mukaan poliittisesti herkkiin operaatioihin ei ryhdytä enää 90 päivää ennen vaaleja. Tuo aika marraskuussa pidettäviin välivaaleihin on umpeutumassa juuri näinä päivinä.

Lindén pitää selitystä uskottavana, mutta lisää, että pelkkä kotietsintäluvan saaminen on edellyttänyt pitkiä valmisteluja ja selvityksiä perustellun epäilyn esittämiseksi.

– Varmasti välivaalit ovat vaikuttaneet siihen, että on yritetty pitää kiirettä, Lindén arvioi.

Jos luvatta otettuja asiakirjoja koskeva kotietsintä, tai jokin muu käynnissä olevista tutkimuksista, johtaisi Trumpin tuomitsemiseen rikoksesta, se ei Lindénin mukaan estäisi häntä pyrkimästä ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Käytännössä tuomio kuitenkin lisäisi huomattavasti sen todennäköisyyttä, että muut republikaanipoliitikot uskaltautuisivat haastamaan Trumpin.

Menot