fbpx
Uutiset

Trumpin lääkärin lausunto hämmentää Yhdysvalloissa: Tartunta ollut tiedossa ilmeisesti aiemmin kuin kerrottu, Trumpin voinnista ristiriitaista tietoa

Ristiriitaiset tiedot presidentti Donald Trumpin voinnista ja Valkoisen talon kertomien tietojen vähyys ovat herättäneet Yhdysvalloissa vaatimuksia siitä, että presidentin tilasta tulisi kertoa tarkemmin.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia hoidetaan Walter Reed -sairaalassa, johon hän saapui perjantaina helikopterilla. Sairaalaan siirtäminen on Valkoisen talon mukaan varotoimenpide. Kuva: epa08716531
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia hoidetaan Walter Reed -sairaalassa, johon hän saapui perjantaina helikopterilla. Sairaalaan siirtäminen on Valkoisen talon mukaan varotoimenpide. Kuva: epa08716531

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump voi hyvin, on hyvällä tuulella ja on ollut viimeiset 24 tuntia kuumeeton.

Näin Trumpin lääkäri Sean Conley kuivaili presidentin vointia myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa.

Vain hetkeä myöhemmin hallinnon edustaja sanoi, että Trumpin elintoiminnot ovat olleet viimeisen 24 tunnin aikana “hyvin huolestuttavia” ja että seuraavat 48 tuntia ovat kriittisiä hänen hoitonsa kannalta.

Hallinnon edustaja puhui nimettömästi esimerkiksi uutistoimisto AP:lle ja Reutersille. Nimettömyyden perusteluna oli se, ettei henkilö tavallisesti puhu presidentin terveyteen liittyvistä seikoista.

Tieto tartunnasta jo torstaina

Valkoisen talon lääkärien mukaan Trumpilla oli “kliinisiä merkkejä” koronatartunnasta jo torstai-iltapäivänä, uutistoimisto AP kertoo.

Trumpin tartunnasta kerrottiin yleisölle perjantaiaamuna.

Valkoisen talon lääkäri Conley sanoi tartunnan ajoituksesta kysyneille toimittajille, että tieto tartunnasta tuli myöhään torstaina.

Sitä ennen hän sanoi Trumpin koronadiagnoosista olevan 72 tuntia, mikä viittaisi ajankohdaltaan keskiviikkoon.

Lehdistötilaisuuden jälkeen Valkoinen talo ja Conley korjasivat kommenttia. Kyse oli heidän mukaansa virheestä, Conley oli lausunnon mukaan tarkoittanut, että käynnissä on kolmas päivä siitä hetkestä, kun diagnoosi tehtiin.

Vain hetkeä Trumpin lääkärien lehdistötilaisuuden jälkeen nimetön lähde kertoi uutistoimisto AP:lle, että Trump oli saanut lisähappea torstaina Valkoisessa talossa.

Lehdistötilaisuudessa lääkäri Conley kierteli vastauksissaan, kun häneltä kysyttiin, onko Trump saanut jossakin vaiheessa lisähappea. Hän suostui sanomaan ainoastaan, ettei Trump ole saanut lisähappea sairaalaan siirtonsa jälkeen.

New York Timesin toimittajan mukaan kaksi toisistaan riippumatonta Valkoisen talon lähdettä kertoi, että Trumpilla oli ollut perjantaina hengitysvaikeuksia.

Ristiriitaiset tiedot ja Valkoisen talon kertomien tietojen vähyys ovat herättäneet Yhdysvalloissa vaatimuksia siitä, että presidentin tilasta tulisi kertoa tarkemmin.

Menot