Uutiset

Trumpin mukaan Kanadan ja USA:n välisissä kauppaneuvotteluissa tapahtunut edistystä

La Malbaie
09.06.2018, 02:09

Talous

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Yhdysvaltain ja Kanadan välisissä kauppaneuvotteluissa on tapahtunut edistystä. Trump kommentoi asiaa tavattuaan Kanadan pääministerin Justin Trudeaun johtavien talousmaiden G7-kokouksen yhteydessä Kanadassa.
Trump sanoi, että Yhdysvaltojen ja Kanadan välit eivät ole koskaan olleet paremmat.
– Voi olla, että Nafta muuttaa vielä muotoaan, hän kommentoi Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan tilannetta.
Lehdistötilaisuudessa puhunut Trump sanoi myös uskovansa, että kaikki G7-ryhmän maat pystyvät kokouksen päätteeksi julkaisemaan yhteisen julkilausuman.
Naftaa vastustava Trump on aiemmin ehdottanut Kanadalle sitä korvaavaa kahdenvälistä sopimusta, mutta Trudeau on torjunut ehdotuksen. Naftaan kuuluu Yhdysvaltojen ja Kanadan lisäksi Meksiko.
Ennen Trumpia niin ikään lehdistötilaisuudessa puhunut Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland puolestaan kritisoi voimakkaasti Yhdysvaltain talouspolitiikkaa. Freeland sanoi, että Kanada ei aio muuttaa näkemystään tuontitulleista, joita maa pitää laittomina ja täysin perusteettomina.
Kanada on jo aiemmin ilmoittanut valittavansa Maailman kauppajärjestö WTO:hon Yhdysvaltain teräksen ja alumiinin tuontitulleista.

Merkel: Venäjä ei voi palata G7-ryhmän jäseneksi, ellei Ukrainan suhteen tapahdu edistystä

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan eurooppalaiset G7-johtajat ovat sopineet, ettei Venäjä voi palata G7-ryhmän jäseneksi, ellei Ukrainan kriisin suhteen tapahdu merkittävää edistystä. Merkel lausui kommenttinsa tavattuaan Italian, Britannian ja Ranskan johtajat G7-kokouksen sivussa.
Trump sanoi aiemmin perjantaina, että Venäjän pitäisi saada palata ryhmän jäseneksi. Venäjä erotettiin ryhmästä vuonna 2014 Krimin valtauksen jälkeen.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole toistaiseksi suoraan kommentoinut asiaa. Venäjän televisio on kuitenkin julkaissut Putinin haastattelun, jossa hän sanoo sanoo, että vuoropuhelu Trumpin kanssa voisi olla ”rakentavaa”. Putin myös sanoo haastattelussa pitävänsä Trumpia ”vakavamielisenä” ihmisenä, joka osaa kuunnella toisia ja vastata heidän perusteluihinsa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic