Uutiset

Trumpin mukaan Pariisin keltaliivimellakoiden syynä on Pariisin ilmastosopimus – väitti Twitterissä mielenosoittajien huutavan hänen nimeään Pariisin kaduilla

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin mukaan Pariisin ilmastosopimukseen käyttävien varojen sijaan tulisi antaa veronalennuksia kansalaisille.
Polttoaineen veronkorotuksia vastustaneet keltaliivit vaativat nyt myös laajempia parannuksia pienituloisten elinoloihin. Lauantaina Pariisissa mielenosoittajat sytyttivät useita tulipaloja.

Pariisissa suljettiin lauantaina suosittuja turistialueita, poliiseja partioi kaduilla tuhansia ja liikeiden omistajat, erityisesti pankit, suojasivat ikkunoitaan vanerilevyillä.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on myös ehtinyt kommentoimaan tilannetta.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trump pitää Pariisin ilmastosopimusta syynä kolmatta viikkoa jatkuville keltaliivien mielenilmauksille.

– Protesteja ja mellakoita ympäri Ranskaa. Ihmiset eivät halua maksaa suuria summia rahaa, suurimmilta osin kehitysmaihin (joita johdetaan kyseenalaisesti), tarkoituksenaan ehkä suojella ympäristöä, Trump tviittasi ja väitti mielenosoittajien huutaneen toistuvasti ”Me haluamme Trumpin”.

– Rakastan Ranskaa, presidentti Trump päätti tviittinsä.

Trump väläytti veronalennuksia ilmastotalkoiden sijaan

Champs-Élysées’n-paraatikadun ympäristölle kokoontuneet tuhannet mielenosoittajat ovat uutistoimisto AFP:n mukaan toivoneet Ranskan presidentin Emmanuel Macronin eroa. Useita kuuluisalla kadulla sijainneita liikkeitä on ryöstetty.

Myöhemmin Trump vihjasi Twitterissä, että nyt voisi olla aika lakkauttaa kallis ilmastosopimus ja palauttaa siihen käytetyt rahat veronmaksajille matalampien verojen muodossa.

Satoja otettu kiinni lauantaina – paikalla tuhansia poliiseja

Yli 650 otettiin uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan kiinni Pariisissa lauantaina. Useat heistä pysäytettiin jo matkalla protestipaikoille juna-asemilla tai tapaamispakoilla. Heidän kerrotaan kantaneen mukanaan vasaroita, petankki-pelin metallikuulia, pesäpallomailoja ja muita ”aseisiin rinnastettavissa olevia” tavaroita.

Lauantaina Pariisin kaduilla oli valtava määrä poliiseja, noin 8 000, ja lisäksi panssaroidut sotilasajoneuvot partioivat kaduilla. Virkavallasta huolimatta mellakointi kiihtyi iltaa kohti, mutta vahingot jäivät huomattavasti pienemmiksi kuin viimeviikkoisissa protesteissa.

Seine-jokea reunustavilla kaduilla sijaitsevat liikkeet, ravintolat ja kahvilat ovat myös sulkeneet ovensa. Louvren taidemuseo, Eiffel-torni ja oopperatalo ovat myös suljettuina.

Mielenilmauksia ympäri Ranskaa

Yhteenottoja poliisien ja mielenosoittajien välillä on nähty myös Lyonissa, Marseillessa ja Toulousessa, kertoo uutistoimisto Reuters. Arviolta 90 000 on osallistunut mielenilmauksiin kautta maan.

Menot