fbpx
Uutiset

Tsaaria odotetaan saapuvaksi huhtikuussa

Hämeen Wanhan Linnan Kilta etsii uusia elävöittäjiä tsaarinajan illallisille.

Tsaari Aleksanteri III on saapumassa vierailulle Hämeenlinnaan ja sen kunniaksi linnassa järjestetään hienot illalliskutsut. Koska Aleksanteri III ei historian kirjojen mukaan kuitenkaan koskaan käynyt Hämeenlinnassa, Kristiina Ahlgrénin käsikirjoittama Tsaarin kulaus -illallistapahtuma saa yllättäviä käänteitä, kun käy ilmi, ettei kunniavieras saavukaan paikalle.

Hämeen Wanhan Linnan Kilta järjestää huhtikuussa Tsaarin kulaus -nimisen ohjelmallisen illallistapahtuman, josta on ensi-illan jälkeen tarkoitus kehittää samantyyppinen ryhmille myytävä illallisohjelmatuote kuin usean vuoden ajan järjestetyt kustavilaiset illalliset ovat.

– Kustavilaisia illallisia on järjestetty jo vuodesta 2001 lähtien ja nyt kaipasimme jotain vaihtelua toimintaan. Päädyimme 1800-luvun loppupuolen tsaarilliseen loistoon, kertoo Riikka Helenius Hämeen Wanhan Linnan Killasta.

Kertomus hioutuu vasta illallisilla

Illallisilla on juonellinen ohjelma, jonka suunnittelusta ja toteuttamisesta kilta vastaa. Elävöittäjien lisäksi tilaisuudessa esiintyy ammattimuusikoita sekä tamperelainen Circus Ruska.

Vaikka illan ohjelmalla on olemassa valmis käsikirjoitus, elävöittäjät improvisoivat hahmojensa toimintaa illan kuluessa tilanteiden mukaan.

– Käsikirjoitan iltaa varten juonellisen kertomuksen, mutta se hioutuu lopulliseen muotoonsa vasta illallisilla, Ahlgrén kertoo.

Slaavilaiseen ruokakulttuuriin perehtynyt Hämeen Linnan Ravintoloiden keittiömestari Juha Sinkkonen on suunnitellut Tsaarin kulauksen menun.

– Venäläisen hovin ruokatarjoilut olivat etenkin Katariina Suuren aikana ylenpalttisia. Illallisilla tarjotaan perinteisiä venäläisiä ruokia, kuten kalaseljankakeittoa ja lampaankyljyksiä smetanavalkosipulikastikkeessa, Sinkkonen kertoo.

Elävöittäjät värittävät kaupungin historiaa

Hämeen Wanhan Linnan Kilta on järjestänyt elävöittäjätoimintaa 1700-luvun kustavilaisella teemalla seitsemän vuoden ajan. Nyt toiminnan laajentuessa 1800-luvun tsaarillisen loiston elävöittämiseen, kilta hakee uusia elävöittäjiä mukaan toimintaan.

– Elävöittäjätoiminnan tarkoituksena on tuoda historiaa ja historiallisia arvoja lähelle ihmisiä. Hämeenlinna on siinä mielessä otollinen paikka, että täällä on historian kuluessa vaikuttanut paljon mielenkiintoisia henkilöitä, joista saadaan kiinnostavia roolihahmoja, kertoo Kristiina Ahlgrén.

Myös nyt teemana oleva tsaarinaika eli 1800-luvun loppupuoli on Ahlgrénin mukaan otollinen elävöittämiselle.

– Aleksanteri III:n aika oli täällä suomalaisuuden nousun aikaa, jolloin Suomea tiukalla otteella hallinneen tsaarin pilkkaaminen oli yleistä, Ahlgrén sanoo.

Riikka Heleniuksen mukaan elävöittäjien yhtenä tehtävänä on värittää linnan historiaa. Illallisohjelmapakettien avulla kilta pyrkii myös tuomaan Hämeen linnaan nykyistä enemmän ympärivuotista toimintaa.

– Kaupungin historiaa tutkimalla löytyy mielenkiintoisia henkilöitä, joista elävöittäjät valitsevat itselleen roolihahmoja. Henkilöistä etsitään faktoja: esimerkiksi syntymä- ja kuolinajat sekä ammatit löytyvät suhteellisen helposti. Jos luonteesta ei ole saatavilla tietoa esimerkiksi päiväkirjojen avulla, luonne voidaan kehitellä itse, Helenius selittää.

Ahlgrén ja Helenius kehuvat historian elävöittämisen olevan mielenkiintoinen harrastus historiasta kiinnostuneille. Aikaisempaa esiintymiskokemusta elävöittäjiksi haluavilta ei vaadita. Elävöittäjäkonkarit opastavat uusia harrastuksessa alkuun. (HäSa)

Hämeen Wanhan Linnan Kilta järjestää elävöittäjätoiminnasta kiinnostuneille tutustumis- ja infotilaisuuden Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkisalissa 23.1. sekä 26.1. kello 17.30. Harrastajilta vaaditaan täysi-ikäisyyttä. Yläikärajaa ei ole.

Menot

Uusimmat