Uutiset

Tsasouna tehtiin vanhoilla työmenetelmillä

Suomalaiset talkoomiehet rakensivat uudelleen Vienan Karjalan Venehjärven kylän tsasounan, joka oli purettu Neuvostoliiton aikana. Urakka valmistui kaksi vuotta sitten, talkoolaisina Lammin, Ikaalisten ja Nivalan miehiä.

-Tsasouna on tehty mahdollisimman tarkoin esikuvansa mukaisin työmenetelmin, mutta katto on tilapäisesti lautakatto, kertoo jälleenrakentamisen innostaja, arkkitehti Árpád Sailo.

Tsasounan avajaisia vietettiin kesällä 2004. Sen tilapäinen lautakatto on vielä tarkoitus muuttaa liistekatoksi, jota varten Kalevalatalosäätiö kerää varoja ja ottaa vastaan lahjoituksia.

– Katon puut täytyy kaataa talvella, joten kaatoon päästään aikaisintaan ensi talvena. Rakentamisessa ei voi hosua, koska kaikki täytyy tehdä vanhojen rakennusmenetelmien mukaan, Sailo sanoo.

Liistekaton tarpeet tehdään halkaisemalla tukki repimällä. Sahatessa puun rakenne menee rikki, mutta revittäessä rakenne säilyy ehjänä ja revitty puutavara kestää huomattavasti paremmin kuin sahatavara.

Restauroinnin mestari

Valokuvanäyttelyssä Lammin kirjastossa kerrotaan, miten tsasouna nousi kuin tuhkasta. Näyttelyluettelossa selostetaan, millaisia vanhoja puutyön menetelmiä talkoolaiset ovat käyttäneet.

Ikaalislainen restauroinnin opettaja Aki Sulonen on toiminut vanhan puurakentamisen mestarina Venhejärven projektissa. Hän selvitti perusteellisesti perinteisen tsasounan rakenteet.

Lammin Evolla Ossi Hakkarainen ja Martti Kolkka ovat vetäneet hirsirakentamisen kursseja keväisin ja syksyisin.

Kalevalatalosäätiö on koordinoinut projektia ja Árpád Sailo on toiminut sen liikkeelläpitäjänä.

Kaikkiaan jälleenrakennukseen on osallistunut noin 400 ihmistä. Lammilta joukkoon kuului Hamkin Evon yksikön ja Hämeen ammatti-instituutin sekä Ikaalisista käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijoita.

Nivalasta saatiin lisäapua eläkeläisporukalta, joka valmisti Vuokkiniemeen kirkkoveneen ja vieraili samalla Venehjärvellä. Nivalalaiset innostuivat työmaasta ja liittyivät
talkooporukkaan.

He kävivät yhtenä kesänä tekemässä tsasounaan sisääntulokatoksen ja ulkoportaat. Seuraavana keväänä sama porukka alkoi tehdä paanusipulia ja ristiä Aki Sulosen ohjeiden mukaan.

Apuna vanhat valokuvat

Venehjärven kylän tsasounan jälleenrakentaminen ei olisi ollut mahdollista ilman I. K. Inhan ja Samuli Paulaharjun ottamia valokuvia. Inha otti kuvansa vuonna 1894 ja Paulaharju vuonna 1915.

-Inha ja Paulaharju kuvasivat Venehjärven kylässä tsasounaa hieman eri kulmista, joten kuvien perusteella oli mahdollista laatia piirustukset.

Lammin näyttelyssä on mukana muutama I. K. Inhan alkuperäinen valokuva Venehjärven ihmisistä ja pokkouhrijuhlasta. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic