fbpx
Uutiset

Tshadilaiset naiset mukaan internetin vallankumoukseen – Maassa käytetään nettiä kuudenneksi vähiten maailmassa

Varsinkin naiset ovat Keski-Afrikassa sijaitsevassa Tshadissa jääneet hajanaisten mobiiliyhteyksien ulkopuolelle.
Tshadilainen ympäristöaktivisti Hindou Ibrahim (vas.) osallistui aiemmin tässä kuussa pidettyyn YK:n ilmastokokoukseen Madridissa. Vierellään hänellä on Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli. Kuva: FERNANDO VILLAR
Tshadilainen ympäristöaktivisti Hindou Ibrahim (vas.) osallistui aiemmin tässä kuussa pidettyyn YK:n ilmastokokoukseen Madridissa. Vierellään hänellä on Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli. Kuva: FERNANDO VILLAR

Internetin vallankumous on löytänyt tiensä myös Keski-Afrikkaan, Tshadiin. Maailmanpankin tutkimuksen mukaan Tshadissa käytetään nettiä kuudenneksi vähiten maailmassa, eli vain noin 6,5 prosenttia asukkaista käyttää nettiä.

Erityisesti naiset ovat jääneet mobiiliyhteyksien ulkopuolelle. Tshadissa naiset omistavat miehiä vähemmän matkapuhelimia, lukutaito on alhainen ja kulttuurillisten normien vuoksi miehet saavat useimmat työt teknologian alalta.

Tshadin pääkaupungissa N´Djamenassa naiset ovat rynnänneet mukaan niin koodaus- kuin yrittäjyyskursseillekin ja pyrkivät levittämään tietoa muillekin.

– Teknologia vaikuttaa isosti koko elämäämme, sanoo 35-vuotias Aicha Adoum, paikallisen teleyrityksen perustaja. Adoumin yritys pyrkii laajentamaan Keski-Afrikassa sijaitsevan maan internetverkostoa, vaikka edes sähköverkosto ei kata koko maata.

Adoum kertoo, että hänen perheensä halveksui häntä hänen työllistyttyään teleyhtiölle, sillä hän työskenteli öisin ja työkaverit olivat miehiä. Hänen mielestään asenteet muuttuvat hitaasti, kun naiset pääsevät enemmän käsiksi teknologiaan.

Kaikki opiskelijatkaan eivät ole käyttäneet nettiä

Hiljattain järjestetyssä teknologiakonferenssissa nuoret naiset kokoontuivat kuuntelemaan 26-vuotiasta yrittäjää Falmata Awadaa. Awada kysyi, olivatko kaikki osallistujat käyttäneet joskus nettiä. Monet tytöistä vastasivat kieltävästi, vaikka kaikki opiskelivat pääkaupungissa ja osallistuivat digitaaliteknologia- ja yrittäjyyskonferenssiin.

Digit’Elleksi kutsuttu naiset teknologiassa -tapahtuma oli osa Tshadissa järjestettävää kansainvälistä yrittäjyysviikkoa ja digimarraskuuta. Tapahtuma järjestettiin kolmatta kertaa ja sen ovat organisoineet paikalliset nuoret, ulkomaalaisten lahjoittajien ja YK:n järjestöjen rahoituksella.

Tshadilaiset nuoret ovat optimistisia. Monet heistä ovat opiskelleet ulkomailla ja palanneet uusien ideoiden kanssa.

– Me näemme ongelmia ja tiedämme, miten niitä voi ratkaista teknologian avulla, Awada kertoo. Hän opiskeli Senegalissa ohjelmointia, minkä jälkeen hän palasi Tshadiin ja oli mukana kehittämässä sovellusta raskaana oleville naisille.

Digitalisaatiolla on esteitä

Monet digimarraskuuta edeltäneet yritykset tuoda teknologiaosaamista tytöille ovat epäonnistuneet. WenakLabs-niminen yritys järjesti digiopastuskurssin yliopistossa opiskeleville tytöille. Mukaan oli tarkoitus saada 40 opiskelijaa, mutta vain yhdeksän osallistui. Osa vanhemmista ei päästänyt tyttäriään kurssille ja osa kouluista ei tarttunut tarjoukseen.

WenakLabsin perustaja Abdelsalam Safi sanoo, että teknologian markkinoiminen naisille on vaikeaa.

– Naisilla on yleisesti ottaen paljon yritysideoita, mutta he eivät ole erityisen kiinnostuneita digitaalisuudesta, ja se nähdään yhä miesten pelikenttänä, Safi sanoo.

Saharan alueella naiset omistavat matkapuhelimen 15 prosenttia epätodennäköisemmin kuin miehet ja käyttävät mobiilinettiä 41 prosenttia miehiä epätodennäköisemmin. Suurimmat sukupuolten väliset erot johtuvat eroista tuloissa ja lukutaidossa, ja erot ovat suurimmat köyhimmissä maissa.

Tshadilla ei ole öljytuotannon lisäksi lähes lainkaan kansantaloutta, ja politiikka on lamaantunut presidentti Idriss Debyn noustua valtaan 1990-luvulla. Deby on rajoittanut nettiyhteyden saatavuutta poliittisista syistä ja muun muassa pakottanut ihmisiä käyttämään kallista VPN-yhteyttä päästäkseen nettiin.

Puhelinten omistajien määrä kuitenkin kasvaa, vaikkakin hitaasti, ja nettiyhteyden hinta laski viime vuonna merkittävästi.

Menot