fbpx
Uutiset

Tshekin epäilty sairaala-ampuja teki itsemurhan

Ostravan epäilty sairaala-ampuja on poliisin mukaan tehnyt itsemurhan.
Ostravan epäilty sairaala-ampuja on poliisin mukaan tehnyt itsemurhan. Kuva: EPA

Ostravan epäilty sairaala-ampuja on poliisin mukaan tehnyt itsemurhan. Sairaalahyökkäyksessä kuoli ainakin kuusi ihmistä ja kaksi haavoittui. Television mukaan ampuja käytti käsiasetta, ja ampui uhreja lähietäisyydeltä päähän tai niskaan. Tshekin pääministerin Andrej Babishin mukaan veriteot tapahtuivat odotushuoneessa.

Haavoittuneita on ainakin kaksi. Sairaalalähteiden mukaan heitä leikataan parhaillaan ja kummankin tila on kriittinen.

Hyökkääjä tunkeutui sairaalaan hieman kello seitsemän jälkeen aamulla paikallista aikaa. Poliisin mukaan virkavalta oli paikalla viidessä minuutissa hälytyksen jälkeen.

–  Tämä on katastrofi. Emme ole tottuneet maassamme tällaiseen. En pysty käsittämään tämän miehen motiivia, Babish sanoi.

Myös presidentti Milos Zeman lähetti surunvalittelunsa uhrien omaisille.

–  Olette sydämessäni. Ajattelen teitä näinä traagisina tunteina, presidentti viestitti edustajansa välityksellä Twitterissä.

Epäiltyä etsittiin helikoptereilla

Poliisi aloitti laajat etsinnäöt heti veriteon jälkeen. Paikalla oli sekä paikallispoliisin yksiköitä, että poliisin kriisitilanteiden erikoisyksikkö. Epäiltyä ampujaa etsittiin myös ilmasta helikoptereilla.

Hyökkäyksen jälkeen alueen koulujen, ostoskeskusten sekä muiden sairaaloiden vartiointia tehostettiin. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneen sairaalan henkilökunta eristettiin käytävään, eikä heitä ei päästetty sairaalan muihin osiin ennen kuin ne oli tarkistettu.

Tshekissä on verrattain paljon aseita, koska metsästys on edelleen suosittua. Joukkoampumiset ovat kuitenkin harvinaisia. Vuonna 2015 ravintolan asiakas avasi tulen Uhersky Brodin kaupungissa tappaen kahdeksan ihmistä ennen kuin teki itsemurhan.

Maaliskuussa prahalaisen sairaalan potilas riitaantui kahden muun potilaan kanssa ja ampui heitä. Toinen ammutuista kuoli.

Menot